Slovenija
62 ogledov

Zdravila ne bo še do jeseni

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Anže Petkovšek
Daktarin. Nadomestnega zdravila za novorojenčke v Sloveniji ni.

"Čeprav sva oba brez službe, plačujeva dodatno zavarovanje, da najin otrok ne bi ostal brez zdravstvene nege, a zdravila daktarin, ki ga je predpisala pediatrinja, v lekarnah ni. Prevozili smo ves štajerski konec od Maribora, Celja do Ptuja in nikjer ga ni. Da ga svojemu otroku ne morem kupiti, se mi ne zdi normalno!" je ogorčena mati štirimesečnega sina. 

Pediatrinja mu je daktarin predpisala zaradi bolezni sor, ki je glivična okužba ustne votline, zaradi katere je otrok "nemiren in ga srbijo dlesni". Kot je potrdila pediatrinja in predsednica Združenja za pediatrijo Margareta Seher Zupančič, "v Sloveniji trenutno ni primerljivega zdravila, ki bi ga lahko predpisali namesto oralnega gela daktarin".

Tri mesece luknja

V Krki, ki zdravilo proizvaja, so pojasnili, da zdravila ni v lekarnah že od začetka junija. To so potrdili tudi v Lekarni Ljubljana, kjer ga ni več v nobeni izmed 40 poslovalnic. Zdravila ni, ker licenčni partner zamuja z dobavo učinkovine, so pojasnili v Krki, kjer predvidevajo, da bo znova na voljo 31. avgusta. O pomanjkanju izdelka so 12. junija obvestili tudi Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Na JAZMP so potrdili, da so obvestilo prejeli. Kot pravijo, na svoji spletni strani objavljajo, pri katerih zdravilih nastajajo motnje v oskrbi. A gre za 334 strani dolg dokument, na vsaki strani pa je približno 12 objav.

 

Komentarjev 1
  • Eva Zdrava 13:26 03.julij 2013.

    Dober dan!Prosim naj nekdo obvesti starše o naravnih načinih zdravljenja!http://www.babycareadvice.com/babycare/general_help/article.php?id=50#317Zdravo!