Slovenija
46 ogledov

Zdravila za zdravstveno luknjo

“Obremenitev delodajalcev z višjimi prispevki za zdravstveno blagajno bi vplival Žurnal24 main
Zdravstvo. Če bi luknjo pokrivali z višjimi prispevki, bi se ti v povprečju povečali za 132 evrov na leto.

Več kot pet ur dolga skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je po burni razpravi končala brez sklepov, kako naj blagajna pokrije sto milijonov evrov minusa, ki bo nastal do konca leta.

O knapih in kokoših
“Treba bo varčevati in več delati – to je tak čisto domač ali pa knapovski recept,” je na skupščini povedal šef ZZZS Samo Fakin in dodal, da naloga njegovih strokovnih služb ni, da so kot kokoši, ki “kopljejo in kopljejo, kje se še da kaj prihraniti”.

1. rešitev: dvig premije
Če bi blagajna stomilijonsko izgubo v celoti pokrivala z dvigom prispevkov, bi se ti morali zvišati za 0,74 odstotne točke, je izračunal ekonomist Aleš Živkovič.

Zdaj zavarovanec iz svoje bruto plače v povprečju v blagajno prispeva 194 evrov na mesec, za pokritje luknje pa bi moral dodati še 11 evrov (132 evrov na leto).

2. rešitev: zavarovalnice
Boljša rešitev je, da ZZZS komercialnim zavarovalnicam, ki prodajajo avtomobilska zavarovanja, začne izstavljati račune za dejanske stroške, ki nastanejo zaradi zdravljenja ponesrečencev v prometnih nesrečah. Tako bi se v blagajno nateklo dodatnih od 90 do sto milijonov evrov, je zatrdil Živkovič.

“Tudi nas zanimajo ti izračuni,” je bil prvi odziv Damjana Kosa iz ZZZS. Nato pa je pojasnil, da smo tak sistem že imeli, a je ZZZS uspelo iztržiti le manjši del škod, zato se je leta 2004 z zavarovalnicami dogovorila o pavšalu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Živkovič Fakinu: Kako do 200 milijonov evrov za zdravstvo:

100 milijonov evrov
Toliko dodatnega denarja bi se v zdravstveno blagajno nateklo na leto, če bi ZZZS od komercialnih zavarovalnic iz naslova obveznega avtomobilskega zavarovanja terjal dejanske stroške zdravljenj, ki so posledica prometnih nesreč, in ne le pavšal od premije tovrstnega zavarovanja (6,5 odstotka).

50milijonov evrov
Za toliko na leto zdravstvena blagajna preplača zdravila.

17milijonov evrov
Toliko dodatnega denarja bi blagajni prinesla nadomestila, če bi farmacevti plačevali za čas, ki ga s promocijo zdravil pri zdravnikih odžrejo bolnikom.

Več 10 milijonov evrov
Tolikšen bi bil prihranek, če bi bila politika razvrščanja zdravil na sezname primernejša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.