Slovenija
51 ogledov

Zdravili le 18 bolnikov namesto sto

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Oboleli za rakom. Nekatere vrste raka bi lahko zdravili v celjski bolnišnici, a jim ljubljanski onkološki inštitut bolnikov ne odstopi.

V Splošni bolnišnici Celje že dobro leto izvajajo program sistemskega zdravljenja nekaterih vrst raka, in sicer raka dojke ter raka debelega črevesa in danke. Čeprav je tako imenovana internistična onkologija v popolnosti zaživela že maja, do danes vidnejših rezultatov ni, ugotavlja strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar.

OI ne spoštuje dogovorov

Kot pojasnjujejo v celjski bolnišnici, ne gre toliko za nezaupanje pacientov, ki se morda po začetnem kirurškem zdravljenju tudi za nadaljnje kemoterapije raje odločajo na onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani, kot za nespoštovanje dogovorov. Ti so bili sprejeti v sklopu državnega programa obvladovanja raka. Zato so se z vodstvom OI v tem tednu dogovorili, da bodo letos na nadaljnje zdravljenje v Celje napotili več bolnikov, ki so zboleli za rakom.

Radi bi decentralizacijo

Cilj državnega programa je namreč ravno decentralizacija zdravljenja rakavih bolnikov, kar za bolnike z nekaterimi vrstami raka pomeni, da bi lahko po kirurških posegih zdravljenje nadaljevali bliže domu in se jim na kemoterapije ne bi bilo treba vsak teden ali mesec voziti v prestolnico. "Lani smo posebej za to usposobili tako zdravnike kot medicinske sestre, saj za to, da lahko izvajajo terapije, potrebujejo poseben certifikat. Uspešno smo se tudi pogajali za ceno zdravil in uredili prostore. Žal pa smo do danes zdravili le peščico teh bolnikov, saj v kar 90 odstotkih ostajajo na zdravljenju na OI," pravi Vindišar.

V celjski bolnišnici poudarjajo, da po obravnavi na multidisciplinarnem konziliju paciente na nadaljnje zdravljenje v regijske bolnišnice, ki izvajajo sistemsko zdravljenje raka, napotujejo ravno zdravniki OI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.