Slovenija
127 ogledov

Zdravili so štiri tisoč pacientov, za katere ne bodo dobili denarja

UKC Ljubljana Saša Despot
UKC Ljubljana bo imel letos 16 milijonov evrov izgube.

V prvih devetih mesecih so ustvarili 12 milijonov evrov primanjkljaja, pravi v. d. generalnega direktorja kliničnega centra Simon Vrhunec. Na ministrstvo za zdravje so zato naslovili pobudo, naj se UKC plačajo vsi programi, ki jih lahko opravijo.

Predsednica sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Saša Markovič Predan je pojasnila, da gre izguba predvsem na račun bolnikov, ki jih v UKC obravnavajo, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) teh storitev zaradi preseganja programa ne plača. Letos so v ljubljanskem UKC obravnavali okoli štiri tisoč takšnih bolnikov.

Drugi bolnika pošljejo k nam, mi ga ne moremo nikamor več

"Ni prav, da ne dobimo plačanih tistih bolnikov, ki imajo status zavarovane osebe. Naši zdravniki ne morejo odklanjati bolnikov. Drugi izvajalci lažje preusmerijo svoje bolnike v UKC, mi ne moremo več nikamor preusmerjati, tudi pred vrati jih ne moremo puščati," je dejal Vrhunec.

Po njegovih besedah je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer napovedala določene spremembe pri plačevanju programa, a še niso prejeli nobene uradne informacije, kaj bo to pomenilo za klinični center.

Sicer pa svet UKC po besedah Markovič Predanove podpira vodstvo, da zahteva širitev programa. V prihodnjem letu bodo po predvidevanjih Vrhunca obravnavali že sedem tisoč bolnikov več, kot pa jih sedaj plača ZZZS.

Danes so na seji obravnavali tudi problematiko čakalnih dob. Po besedah Markovič Predanove vzrok za dolge čakalne dobe ostaja isti, to je pomanjkanje zdravnikov in programa. Če ne bo pomoči, da se normalizira število zdravnikov ali pa se odobri dodatni program, bodo čakalne dobe ostale enake, je prepričana.

Komentarjev 1