Slovenija
707 ogledov

Zdravilo Pradaxa ostaja v uporabi

Tablete miti-T Žurnal24 main
Zdravilo Pradaxa, ki naj bi bilo krivo za več smrtnih primerov v Nemčiji, pri nas ostaja na trgu - kot so nam sporočili z JAZMP, od Evropske agencije niso prijeli nikakršnih navodil za ukrepe v zvezi s tem zdravilom.

Kot smo poročali pred dnevi, so Nemci pod drobnogled vzeli zdravilo Pradaxa, ki naj bi povzročilo smrt več bolnikov. Po svetu naj bi z njim zdravili okoli 450 tisoč ljudi. Do zdaj je bilo znano, da je potrebna izdatna previdnost pri zdravljenju bolnikov nad 75 let ter da je možnost krvavitev po uporabi tega zdravila večja pri tistih, ki imajo težave z ledvicami.

Kot nam je povedala mag. Milena Bergoč, vodja Oddelka za farmakovigilanco pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), je zdravilo dovoljenje za promet pridobilo po centraliziranem postopku, kar pomeni, da je dovoljenje za promet (veljavno v celotni EU) izdala Evropska komisija. "Navodilo za predpisovanje zdravila Pradaxa opozarja na previdnost pri uporabi zdravila pri bolnikih, ki so že imeli srčni napad ali imajo povečano tveganje zanj. JAZMP ni prejela poročil o primerih srčne kapi pri nas, prejeli smo poročilo o enem primeru venske tromboze. Vsak signal o morebitnem novem varnostnem vprašanju je treba oceniti oz. potrditi morebitno povezavo z zdravilom. Na JAZMP spremljamo zadevo. V tem trenutku od Evropske agencije za zdravila nismo prejeli informacije o kakršnihkoli ukrepih v zvezi z zdravilom," je pojasnila.

Dodaja, da zdravilo Pradaxa (dabigatran) sodi v skupino direktnih zaviralcev trombina in je indicirano za preprečevanje venskih trombemboličnih dogodkov pri odraslih po vstavitvi umetnega kolka ali kolena ter za preprečevanje možganske kapi in sistemske embolije pri odraslih z nevalvularno fibrilacijo preddvorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.