Slovenija
28 ogledov

Zdravilo za večno mladost?

So znanstveniki na sledi zdravilu, ki bo upočasnilo staranje? (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Znanstveniki: Geni za dolgoživost obstajajo, a posedujejo jih le redki. Upajo, da bodo v kratkem odkrili zdravilo za upočasnitev staranja.

Telo ljudi, ki živijo dlje, drugače presnavlja maščobe in sladkor, njihova koža se počasneje stara in zelo redko bolehajo za sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. To se dogaja zaradi redke genske mutacije. Britanski Sunday Times piše, da so znanstveniki odkrili metuzalemske gene, ki le redkim srečnežem omogočajo doživeti sto let, čeprav živijo nezdravo.

"Skrivnost dolgega življenja ne živi le v enem genu, temveč v celem svežnju genov, ki jih imajo stoletniki. Ti geni jih ščitijo pred boleznimi, ki jih prinaša staranje. Dolgo življenje je v veliki meri gensko določeno in podedovano," je razkrila znanstvenica Eline Slagboom z univerze v Leidnu na Nizozemskem.

Britanski znanstvenik David James verjame, da bodo v kratkem odkrili tudi pilulo, ki bo upočasnila proces staranja. "Če izvemo, kateri geni nadzirajo dolgoživost, bomo lahko na cel proces vplivali z novim zdravilom. To bi bilo verjetno najbolje prodajano zdravilo vseh časov," pravi James.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.