Slovenija
16 ogledov

Zdravilom se odpovedujejo

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
Doplačila. Četrtina bolnikov zdravil ne želi doplačevati, tretjina od teh pa terapijo prekine.

"Imamo informacije iz nekaterih lekarn, da posamezni bolniki niso pripravljeni doplačati za zdravila, prav tako se ne želijo vrniti k zdravniku po nov zdravniški recept," pravi Andreja Čufar, vodja lekarne v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Po doslej znanih ocenah četrtina bolnikov ne želi doplačati zdravil, ki so jih zaradi visokega krvnega tlaka ali previsoke ravni holesterola v krvi jemali doslej. Dve tretjini od teh pa se ne vrneta k zdravniku po nov recept, temveč terapijo prekineta. Nacionalna mreža s področja javnega zdravja NVO 25x25 je nedavno objavila, da je v samo Osrednji Sloveniji 6.000 bolnikov, ki bi sicer potrebovali zdravila proti visokemu krvnemu tlaku ali holesterolu, terapijo prekinilo. Po podatkih nekaterih raziskav se posledice slabše dostopnosti zdravil na populaciji začenjajo odražati v desetih letih.

Možnost oslepitve

"Zaradi neustrezne terapije ali opuščanja zdravil pri zdravljenju glavkoma lahko hitreje nastopi slepota," opozarja oftalmologinja Barbara Cvenkel. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo terapevtsko skupino zdravil za zdravljenje glavkoma uvedel predvidoma maja ali junija. Takrat bodo uvedli tudi terapevtsko skupino zdravil z učinkovinami, ki so namenjene za zdravljenje migrene. V terapevtske skupine zdravil spadajo zdravila z isto terapevtsko indikacijo, zato je zdravila z doplačilom mogoče zamenjati za tista brez doplačila.

 

Komentarjev 2
  • wingspan15 14:23 01.april 2014.

    Resno se sprašujem kdaj nam bo Slovencem dovolj tega, kar politika počne z nami.

  • maresem 13:28 01.april 2014.

    Slovenija, moja dežela.... sram me je, da sem tvoj sin.