Slovenija
13 ogledov

Zdravje za šibkejše cenejše

Pahor in Marušič Benjamin Kovač
Reforma zdravstva. Marušič napoveduje splošno participacijo iz neto plače.

Poleg prispevka za zdravstveno zavarovanje iz bruto plače naj bi v Sloveniji za osnovno košarico prispevali iz neto plače v obliki tako imenovane splošne participacije. Tisti z nižjimi prihodki bi po novem skoraj zagotovo plačevali manj kot zdaj za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zdaj je mesečna položnica za vse ne glede na višino plače enaka in znaša od 24 do 25 evrov. Po novem naj bi tisti v najnižjem dohodkovnem razredu plačevali samo nekaj evrov. Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kakršnega imamo zdaj, pa po novem ne bi bilo več. Ministra Franc Križanič in Dorijan Marušič sta na včerajšnjem sestanku pri Borutu Pahorju namreč naznanila, da je doseženo soglasje glede “nadgradnje zdravstvenega sistema do konca leta 2020”. Dokument naj bi bil na vladi prihodnji četrtek.

Odstotek od neto plače
Splošna participacija bo določena v fiksnem znesku za posamezni dohodkovni razred. Šla bo iz neto plače neposredno v zdravstveno blagajno. Križanič je pri pogajanjih namreč vztrajal, da dodatno obremenjevanje delodajalcev za zdravstveno blagajno zaradi gospodarskih razmer v Sloveniji ni dopustno. Je pa očitno popustil pri tem, da sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo na vladi septembra, prinese slovo dopolnilnih zavarovalnic, kot jih poznamo danes.

V prihodnjih dneh naj bi na finančnem ministrstvu pripravili izračune, kako oblikovati te razrede, da bi se v zdravstveno blagajno z novo dajatvijo nateklo 340 milijonov, kolikor jih zdaj s premijami zberejo tri zasebne zdravstvene zavarovalnice, če odštejemo 60 milijonov, kolikor te zavarovalnice od zbranih premij porabijo za svoje stroške.

Zasebne zdravstvene zavarovalnice pa se bodo za zavarovance po novem potegovale le še z dodatnimi in nadstandardnimi zavarovanji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.