Slovenija
704 ogledov

Zdravju nevarnih transmaščob v Sloveniji celo več

Maščobe V. L.
Na policah slovenskih trgovin je vedno več napolitank, pakiranih piškotov in rogljičkov, ki vsebujejo zdravju zelo škodljive transmaščobe. Gre za poceni proizvode, izdelane v državah nekdanje skupne države.

Zaužitje petih gramov transmaščob našemu zdravju povzroči nekaj podobnega kot pet do deset pokajenih cigaret na dan. Največ teh maščob je v živilih, pri katerih za pripravo uporabijo delno hidrogenirane rastlinske maščobe, transmaščobe, ki jih telo v bistvu sploh ne potrebuje, imajo pa le škodljive učinke.

Ponekod prepovedane,  pri nas jih še označevati ni treba

Prva država, ki je uzakonila dovoljeno količino transmaščob v izdelkih je Danska, njihovi raziskovalci pa so se pred kratkim lotili še mednarodnega projekta, v katerim preverjajo izdelke na policah drugih držav.

Prof. dr. Steen Stender iz Univerzitetne klinične bolnice v Koebenhavnu je presenečen ugotovil, da je na slovenskihh policah tovrstnih živil celo vedno več. 

Na slovenskih policah jih je ogromno

Raziskovati so začeli leta 2012, odvzeli vzorce živil v trgovinah prestolnic številnih držav srednje in jugo-vzhodne Evrope, tudi v Sloveniji, je povedal Steedler in pojasnil, da so že takrat  na naših policah našteli veliko teh izdelkov:

"Takrat so na policah našli med dvajset do šestdeset različnih piškotov/vafljev, pripravljenih z uporabo delno hidrogenirane rastlinske maščobe, ki so v povprečju vsebovali štiri do šest gramov trans maščob na sto gramov izdelka," je povedal Stedler.

Po besedah danskega strokovnjaka jim je ponovno vzorčenje prineslo še presenetljivejše rezultate: "Vzorčenje smo ponovili leta 2014 in s presenečenjem ugotovili, da se je v Sloveniji in številnih Balkanskih državah razpoložljivost živil s transmaščobami bistveno povečala.“

Danski strokovnjak je ugotovil, da gre pri nas predvsem za uvožena  živila, proizvedena na Hrvaškem, Bosni in Hercegovin ter Srbiji, od tam, kjer proizvajalci še vedno uporabljajo zastarele postopke izdelave in poceni surovine.

V ZDA so jih prepovedali pred kratkim

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA)  že  sprejela ukrep, po katerem morajo proizvajalci v roku treh let iz živil odstraniti vse hidrogene maščobe.

Limonini vaflji | Avtor: V. L. V. L.
Na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem je prepovedano dajati na trg živila, ki imajo več kot dva odstotka transmaščob.

Čakamo, da jih prepove Evropa

Leta 2011 je bila na nivoju EU sprejeta odredba o informiranju potrošnika, kjer je zapisano, da mora evropska komisija do leta 2014 ovrednotiti problem transmaščob v prehrani in sprejeti ustrezne ukrepe. Očitno se to še ni zgodilo.

Na našem ministrstvu za zdravje upajo, da bo evropska komisija kmalu prepovedala prodajo živil s transmaščobami po celotni Evropski uniji, če ne, jo bo treba spejeti doma.

Kot so pojasnili na omenjenem ministrstvu, so sicer kot enega ključnih ciljev Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 dodali tudi zmanjšanje vnosa transmaščob.

Transmaščobe nevarnejše od nasičenih

Delno hidrogenirano olje ni naravno. Nastane z dodajanjem vodikov rastlinskemu olju, rezultat pa je tako imenovana transmaščoba, ki ima svojevrstno molekulsko strukturo in se v vašem telesu obnaša drugače kot naravna maščoba.

Sicer se hidrogenirane maščobe običajno uporabljajo za boljši videz in daljšo uporabnost cenejših margarin, krekerjev, pečenih izdelkov (biskvitov in peciv) in arašidnega masla.

Zaenkrat lahko zaupamo le svoji in proizvajalčevi odgovornosti

Znanstveni dokazi o škodljivosti uživanja transmaščob so tako močni, da bi jih morali omejiti  ali celo povsem prepovedati tudi pri nas, menijo na našem inštututu za nutricionistiko.

Do takrat pa... Veliko je odvisno od nas samih, svetuje  Doc. dr. Igor Pravst

"Priporočamo, da se pri izboru predpakiranih živil potrošniki povsem izogibajo živilom, ki imajo na seznamu sestavin navedene delno hidrogenirane rastlinske maščobe ter da čim bolj omejijo uživanje ocvrtih jedi."

"Kot dodatne preventivne ukrepe priporočamo še, da omejijo uživanje predpripravljenih živil, še posebej takšnih, za katere ne morejo izključiti prisotnosti delno hidrogenirane rastlinske maščobe, ki se najpogosteje uporablja pri pripravi piškotov, vafljev, izdelkov iz testa in sladic," priporoča Pravst.

Tudi  v gostinskih obratih  lahko vprašamo ali se pri pripravi živil uporablja delno hidrogenirana rastlinska maščoba in s tem spodbujamo restavracije, da bodo prenehale uporabljati takšne maščobe.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mijaliza 11:24 14.julij 2015.

    So izdelki oziroma sadje ki je iz juga neverjetno dobro...in so slaščice ( piškoti), ki so obliti z čokolado katera daje okus kot da je izdelek pokvarjen. Osebno lahko izpostavim Mercatorjovo lastno znamko, včasih je njihove politanke polnil Medex in ...prikaži več ni bilo nobene razlike med izdelki samo druga embalaža.....danes kupim vse drugo samo njihove lastne znamke ne! Dotično trgovino sem izpostavil zato ker poleg Spara in Lidla največkrat zaidem prav tja.

  • zdrej 13:56 13.julij 2015.

    Ali pa je preveč takih, ki si druga skoraj ne morejo privoščiti. Zgleda da maš plače 800+€.

  • Janez_53 10:04 13.julij 2015.

    Nikar tako vzvišeno! Mnogi "jugovići", kot se izražaš, so po srcu stokrat boljši kot takšni napihnjenci!!! Veliko Slovencev ne more privoščiti svojim otrokom najkvalitetnejših sladkarij, zato pač kupijo cenene! Malce razmisli o sebi in svojem odnosu do soljudi!!!