Slovenija
26 ogledov

Zdravju škodljive blazine

Blazine lahko vsebujejo snovi, ki so zdravju nevarne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nemška agencija Öko-Test je pod drobnogled vzela napihljive blazine za v vodo. Od trinajstih jih je kar dvanajst zdravju škodljivih.

 

Da se počitnice ne bi spremenile v nočno moro, je bolje, da se odrečete napihljivim vodnim blazinam. Tudi zadnji testi nemške agencije Öko-Test so namreč pokazali, da takšne blazine vsebujejo zdravju škodljive snovi.

 

Zveza potrošnikov nima podatka o ponudbi spornih znamk v Sloveniji. Kot pravijo, blazin in podobnih izdelkov niso testirali, svarijo pa, da so lahko nevarne kemikalije povsod.

 

Pod drobnogled so vzeli 13 blazin in le ena je dobila oceno zadostno, ostalih 12 pa nezadostno. V štirih blazinah so našli povišano oziroma močno povišano vsebnost policikličnih aromatičnih ogljikovodikov, ki so rakotvorni. Kot pravi agencija, lahko ti ogljikovodiki v organizem pridejo skozi kožo, zato svetujejo, da se blazin ne napihne z usti in da se nanje ne uleže brez brisače.

 

Kot zdravju nevarne so navedli blazine proizvajalcev The Wet Set 18, Blue Shark Fun in Sevylor, saj vsebujejo nevarne mehčalce.

Blazine so sicer preverjali že pred petimi leti in tudi takrat so v njih našli škodljive ftalate.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.