Slovenija
9 ogledov

Zdravljenje raka z genetskimi značilnostmi

FOTO: iStockphoto Žurnal24 main
Znanstveniki razvijajo "personalizirano" zdravljenje raka. Bolezni ne bi več zdravili glede na to, kje se pojavlja. Izbrali bi zdravljenje, ki ga narekujejo geni.

Petletni in 8,5 milijonov dolarjev vreden projekt je še v povojih. Pričakujejo, da bo odprl novo poglavje v dolgoletnem boju z rakom. Osnovna ideja je, da bi tumorje z različnimi genskimi značilnostmi obravnavali kot različne bolezni, četudi se pojavljajo na istem organu.

Trenutno je znanih več kot 200 vrst raka, ki so razdeljeni v podskupine na osnovi različnih abnormalnosti DNK. Ravno te genetske variacije odločajo, ali bo neko zdravilo delovalo. "Skozi leta smo začeli opažati, da ostajajo določena zdravila, ki nimajo učinka na nekatere paciente, pri drugih pa naletijo na dober odziv," je dejal profesor Mike Stratton z inštituta Sanger.

Obsežna kombinatorika
Preiskali bodo 1000 kolonij rakavih celic, vsaka izmed njih ima že določen poseben vzorec genetskih napak. Kolonije bodo nato izpostavili 400 kemičnim snovem. Nato bodo ugotavljali, katera kolonija se najbolje odziva na določen tip zdravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.