Zdravje > Aktualno
192 ogledov

V tujino pošljemo dvakrat toliko bolnikov kot pred petimi leti

Zdravljenje v Nemčiji EPA
Na zdravljenje v tujino odhaja vedno več bolnikov iz Slovenije, predvsem v Avstrijo in Nemčijo na področju srčne kirurgije, zdravljenja epilepsije ter obravnave zahtevnih tumorjev. Zaradi odsotnosti srčnega kirurga v Ljubljani se je močno povečalo napotovanje otrok na operacijo v tujino.

Na zdravljenje v tujino iz odhaja vedno več bolnikov iz Slovenije. Odhodki zdravstvene zavarovalnice Slovenije za ta namen so leta 2010 znašali 2.826.475, lani pa že 5.948.602 evrov.

"Naraščanje odhodkov v zadnih treh letih je predvsem posledica napotovanja otrok na srčno operacijo v tujino," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. "Tako je ZZZS v letu 2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana, na podlagi pozitivnega mnenja konzilija zdravnikov pristojne klinike UKC Ljubljana napotil na operacijo na srcu v tujini devet otrok, v letu 2013 pet otrok, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letu 2015 smo pozadnjih razpoložljivih podatkih do 16. novembra napotili v tujino 25 otrok." 

Posebni prevoz za okoli 7.000 evrov

ZZZS Vse dosedanje stroške za te operacije v tujini, ki jih je oz. še bo plačal, ocenjuje na 3,5 milijonov evrov oz.v povprečju 36.000 evrov za eno napotitev. "Napotovanje v tujino je ekonomsko manj ugodno, saj so neredki primeri, ko je potrebno za prevoz uporabiti tudi posebni medicinski letalski prevoz, katerega cena znaša praviloma okoli 7.000 evrov, kar lahko predstavlja tudi že okoli 30 odstotkov vrednosti operacije v tujini," razlaga Kos.

Zdravljenje v tujini | Avtor: Vir: ZZZS Vir: ZZZS

Statistika zadnjih nekaj let sicer prikazuje, da je število vlog leta 2013 upadlo, a to pripisujejo dogovoru, da je odločanje o izvajanju diagnostičnih preiskav vzorcev tkiv in krvi v tujini v pristojnosti UKC Ljubljana. "Program  diagnostičnih  preiskav vzorcev tkiv in krvi se v UKC Ljubljana od oktobra 2013 dalje financira na podlagi letnega pavšala," pojasnuje Kos.

V letu 2014 so bile zavarovane osebe na pregled, preiskavo ali zdravljenje v tujino največkrat napotene v Nemčijo in Avstrijo. Storitve, ki so bile najpogosteje tam opravljene pa se nanašajo na področje srčne kirurgije, zdravljenje epilepsije in zahtevnejših tumorjev.

Zbiranje zasebnih sredstev

ZZZS vsake vloge za zdravljenje v tujini ne odobri, zato je bilo v preteklosti in v zadnjem času več primerov, ko so bolniki ob pomoči svojcev in prijateljev sredstva zbirali za zdravljenje v tujini sami s pomočjo donacij. Ena med njimi je Sara, ki so ji diagnosticirali tumor v glavi, in zbira sredstva za operacijo v Nemčiji, saj slovenski zdravniki operacijskemu posegu niso naklonjeni. Prav tako je znan primer Miše Prelog, za katero so se in se zbirajo sredstva za intenzivne fizioterapije

V tujino bolnike napotuje ZZZS, ko so možnosti zdravljenja v Republiki Sloveniji izčrpane, z zdravljenjem oziroma pregledom v drugi državi pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oziroma preprečiti nadaljnje slabšanje, kar potrdi za to pristojen konzilij. 

Konzilij mora priložiti pozitivno mnenje

"Na podlagi mnenja konzilija zdravnikov, druge zdravstvene dokumentacije in morebitnega  pregleda zavarovane osebe izda ZZZS odločbo, s katero odloči o pravici  zavarovane  osebe  do napotitve na zdravljenje v tujino," pojasnjuje Kos. "Iz navedenega izhaja, da ZZZS odločitev o napotitvi na zdravljenje v tujino iz razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji sprejme predvsem na podlagi mnenja pristojne klinike. V primeru pozitivnega mnenja ZZZS krije vse stroške zdravljenja v tujini, prevoz, ter stroške spremstva enega starša."

Vloge za zdravljenje v tujini | Avtor: Vir: ZZZS Vir: ZZZS

Delno kritje ni mogoče, ker pravica obstaja in v tem primeru se povrnejo vsi stroški ali pa ne obstaja in se v upravnem postopku, ki ga vodi ZZZS izda zavrnilna odločba. Za prevozne stroške lahko zavarovalnica zavarovani osebi nakaže akontacijo.

Alternativnega zdravljenja ne financirajo

Dva dni nazaj, smo v našem mediju objavili tudi zgodbo 27-letne Tjaše z Mielodisplastičnim sindromom, ki zbira sredstva za alternativno zdravljenje pri dr. Petru Wolfu na kliniki Hyperthermia Centre Hannover v Nemčiji.

"MDS zdravimo v naši državi na enak način kot v vseh najbolj razvitih državah," pojasnjujejo na UKC Ljubljana. "Pri klonskih boleznih ni alternativnih možnosti zdravljenja. Konzilij, na željo bolnika, iz osebnih razlogov bolnika, da pozitivno mnenje za preverjeno zdravljenje v zamejstvu, nikakor pa ne za nepreverjene alternativne načine." Dodajajo, da gre MDS čez čas spontano napreduje v akutno levkemijo in ga je potrebno pravočasno zdraviti, uspehi zdravljenja pa so takrat najboljši.

Na ZZZS ocenjujejo, da se zavarovane osebe oz. njihovi starši največkrat za zbiralne akcije odločajo, ker določena storitev, ki bi jo želeli, ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ker npr. ni skladna z medicinsko doktrino, lahko pa gre tudi za nezadovoljstvo glede načina/poteka zdravljenja v Sloveniji in s tem povezana želja glede zdravljenja v tujini. "Poznamo pa tudi primere, ko so bile izvedene zbiralne akcije, hkrati pa pri ZZZS vložena vloga za odobritev zdravljenja v tujini, ki jo je ZZZS odobril," nam je pred časom pojasnil Peter Rutar z ZZZS.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:00 11.februar 2016.

    Kakšna ministrica takšno zdravje ! Tudi zdravniki bežijo iz čolna ,ki tone ,ostali so samo SINDIKATI ,ki skrbijo za svoje plače .