Slovenija
651 ogledov

Zdravnica obsojena zaradi malomarnega zdravljenja

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Na celjskem sodišču so obsodili zdravnico Simono Špital, ki pred dobrimi štirimi leti ni ponudila nujne medicinske pomoči Velenjčanu, ki je pozneje umrl. Zdravnica je krivdo priznala in se pogodila za pogojno kazen.

Zdravnica je krivdo priznala in se s tožilstvom pogodila za pogojno zaporno kazen deset mesecev, poroča Dnevnik. Ta ne bo izrečena, če v dveh letih ne bo storila novega kaznivega dejanja. Če krivde ne bi priznala, bi ji lahko sodišče prisodilo do tri leta zaporne kazni.

Družinski zdravnici iz zdravstvene postaje Šoštanj so očitali malomarno zdravljenje in opravljanje zdravilske dejavnosti. Za krivo so jo spoznali, ker je opustila dolžno ravnanje, posledično pa s tem povzročila smrt Velenjčana Damjana H.

Navodila dajala po telefonu

Aprila pred štirimi leti je iz zavetišča za brezdomce Mali princ v velenjski zdravstveni dom, okoli 22.40 poklical Nedžah M. in povedal, da Damjan nujno potrebuje zdravniško pomoč. Špitalova, ki je bila tisti večer dežurna, se v zavetišče ni odpravila, temveč je dala navodila po telefonu.

S stanjem bila seznanjena

Špitalova je sicer Damjanu H. tisti dan že nudila nujno medicinsko pomoč v enem od velenjskih nakupovalnih središč, kjer se je zgrudil zaradi zastrupitve z metadonom v kombinaciji z diazepamom.

Ker je bila z njegovo klinično sliko in dotedanjim zdravljenjem seznanjena, je tožilstvo menilo, da bi morala predvideti, da se mu lahko zaradi zastrupitve z opioidi stanje naglo poslabša, nastale bi lahko motnje zavesti in dihanja, zato je bilo njeno ravnanje, ko je zgolj dala navodilo, naj ga v zavetišču opazujejo, v nasprotju s pravili zdravniške stroke.

Damjan H. pa je zaradi akutnega pljučnega in možganskega edema, kar je bila posledica zastrupitve z metadonom v kombinaciji z diazepamom, naslednje jutro umrl, poroča Dnevnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 11:32 22.november 2016.

    V tem konkretnem primeru bi jo morali oprostit. Kam pa pridemo, če bi vsakega đankurja 10x na dan obravnavali. Se ne bi drogiral, tega ne bi bilo.