Slovenija
4388 ogledov

Zdravnica za 50 evrov pisala potrdila, da so pacienti preboleli covid

Zdravnik
Zdravnica koncesionarka iz Pomurja na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdaja potrdila o prebolevnosti covida-19, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja PCT, kar pa ni v skladu z odlokom, poroča POP TV. Zdravniška zbornica Slovenije je potrdila, da je dobila prijavo zoper zdravnico.

Potrdila o prebolelem covidu-19 izdaja ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, in tudi brez PCR-testa.

Potrdilo o prebolevnosti je določeno v odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, v katerem piše, da se pogoj PCT izpolnjuje tudi "z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni".

Konec septembra je infektolog Janez Tomažič iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana opozoril, da določanje protiteles po okužbi z novim koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najnatančnejši Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke.

"Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, ali je oseba zaščitena ali ne," je pojasnil. Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, ali se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažnim občutkom varnosti zaradi tovrstnih testov. Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je takrat dejala, da "zaščita po prebolelem covidu-19 velja nekje do šest mesecev, zato ta protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je nekdo zaščiten".

 
Komentarjev 18
 • rd2dmk2 09:57 14.oktober 2021.

  hudiča, ta je pa res huda.. zdravnik preveri proti telesa, jih najde napiše cetifikat, pa je vse narobe.. Poklukar in kompanija pa dajo befel cepi se z jensenom pa dobiš certifikat takoj, sicer so pozabil priložit reklamni letak pogrebne službe ...prikaži večbe ampak , noben ni popoln. pa še to.. kri greste lahko dat prez pogoja PCT. komu mar, če je vaša kri okužena.. pa če ste vi okuženi, samo da daste, pa da se lahko naprej proda in mastno služi.. oh ti naši izobraženi stručkoti.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 03:24 14.oktober 2021.

  Zdravnici je treba podeliti nagrado za humanost. Ukrepala je strokovno pravilno, saj je upoštevala število protiteles, kar je edino pravilno ter merodajno in ne neki odloki zmedene vlade. Tudi cena ni pretirana, saj, če bi bila določena s strani "vladne ...prikaži več stroke", bi bila sigurno vsaj enkrat višja... Škoda, da je med to pravo stroko na terenu tovrstnega poguma premalo...

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:29 13.oktober 2021.

  Mater, še ena ta poštena dohtarca. jah, splošni zdravniki baje nimajo ravno nekih hudo visokih plač, pa si je morala malo povprečje popravit. Zdaj jim pa zaupaj, če jim lahko.