Slovenija
44 ogledov

Zdravnika obsojena

ZDRAVNIKA Gregor Katič
Malomarnost. Zdravnikoma Slokanu in Grasselliju šest mesecev pogojno.

Celje. “Gre za hud, nesrečen in za sodišče izjemno zahteven primer. Zgodila se je človeška napaka, ki se lahko zgodi vsakemu od nas, a ima v poklicu zdravnika toliko hujše posledice,” je med izrekom sodbe mariborskemu zdravniku Samu Slokanu, specialistu radiologije, in Celjanu Marku Grasselliju, specialistu nevrologije, poudaril okrožni sodnik Marko Brišnik. Oba zdravnika je senat obsodil na šest mesecev zaporne kazni, ki pa ne bo izrečena, če v enem letu ne bosta storila enakega kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna, saj sta odvetnika obeh obtoženih napovedala pritožbo.

Cisto spregledal
Zdravnika sta na zatožno klop sedla zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Ovadbo zoper njiju je na tožilstvo podala partnerica Franja Pintariča iz Slovenskih Konjic, ki je decembra 2004 umrl tri dni po sprejemu na nevrološki oddelek celjske bolnišnice, kamor je prišel zaradi neznosnega glavobola. V možganih je imel kolonialno cisto, ki pa je Slokan – opravil je magnetno resonanco – ni opazil.

“Ujetnik in talec”
Kot je dejal Brišnik, jo je očitno spregledal zaradi ne dovolj natančnega pregleda, medtem ko so jo strokovnjaki, ki so podali izvedenska mnenja, opazili. Grasselli pa je bil po Brišnikovih besedah “ujetnik in talec”, saj je bil na dan, ko je bil Pintarič sprejet na nevrološki oddelek celjske bolnišnice, njegov oddelčni zdravnik, hkrati pa je dežural in delal še v ambulanti. “To je velika odgovornost, ki pa ne opravičuje tega, da pacient ni bil ustrezno zdravljen, saj zanj niso bili odrejeni nikakršni diagnostični pregledi. Ker se je na oddelku že zdravil, bi morali posumiti, da nekaj ni v redu,” je dejal Brišnik. Grasselli je pred izrekom sodbe dejal, da dogodek obžaluje, da pa se zanj ne čuti odgovornega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.