Slovenija
14 ogledov

Zdravniki bi šli ven

Konrad Ku%C5%A1trin Žurnal24 main
Pogajanja. Fides pri Marušiču, v UKC spet jutranji zbor zdravnikov.
Dobaviteljski lobi
Visočnik pravi: “V Nemčiji so anesteziloška zdravila za 70 odstotkov cenejša. Ali pa drug primer: CT-naprava na sejmu stane 300 tisočakov, a jo lahko v Sloveniji kupiš le prek lokalnega posrednika. Ta pa postavi ceno milijon evrov. Kako je to mogoče? Vidite, tu so veliki prihranki, le da se teh dobaviteljskih lobijev nihče ne loti.“

 Predlog. “Ta hip bi bilo modro celotno zdravstvo izvzeti iz sistema javnih uslužbencev in določiti, kaj mora zdravnik narediti za svojo plačo ter določiti še variabilni del za nagrajevanje,” je pred današnjim sestankom z ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem povedal predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

Predlog je nenavadno podoben temu, kar naj bi, kot smo razkrili prejšnji teden, minister Marušič neuradno predlagal vladi, a ta sklepa o “odprtem trgu zdravnikov” ni podprla. Kuštrin omenjenega predloga ni želel komentirati, “ker ga nisem videl”. O tem, da bi šli vsi zdravniki na individualne pogodbe, pa meni, da zanimanja za to ni in da bi to ošibilo pogajalsko moč zdravnikov.

Sestanek sredi dela

Septembra se bodo čakalne dobe podaljšale za 30 odstotkov. Če to ne bi bilo res, nas lahko v UKC takoj odpustijo tretjino.
Božidar Visočnik, Fides

Bo pa danes za eno uro delo zastalo v številnih ambulantah in operacijskih dvoranah Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Fides je namreč ob 8. uri sklical zbor zdravnikov. “Vsak dan ima zdravnik eno uro za pripravo na delo, ki je nikoli ne izkoristi,” je to, kako si lahko sredi delovnika privoščijo enourni sestanek, ki naj bi se ga udeležilo okoli 150 zdravnikov, komentiral sindikalist Božidar Visočnik.

Zatrdil je, da pri delu zdravnikov ni rezerv, zato nihče ne ve natančno, kaj se bo dogajalo po 1. septembru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.