Slovenija
4 ogledov

Zdravniki bodo v sredo opozorilno stavkali

Zdravniki Dejan Mijović
Zdravniki in zobozdravniki bodo v sredo izvedli enourno opozorilno stavko.

Zdravniki in zobozdravniki vztrajajo pri enourni opozorilni stavki, saj strokovna skupina z ministrstva, s katero so se danes sestali, naj ne bi bila pristojna za spremembo standardov in normativov, ki jih zahtevajo. Strokovna skupina pa naj bi bila imenovana zato, da ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc le predstavi modro knjižico, medtem ko za spremembe in dopolnitve ni pristojna.

Tako v Fidesu vztrajajo stavki, ki je napovedana za sredo. Stavki pa se pridružujejo tudi družinski zdravniki v okviru sindikata Pratik.um.

Razmerje med plačami 1:3

V Fidesu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, imajo dve stavkovni zahtevi, sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Ministrica za zdravje Kolar Celarc meni, da je sicer stavka legitimna pravica zdravnikov. Vendar pa je po njenem mnenju nepotrebna. Po njenih besedah se je treba pogovarjati o standardih in normativih celotnega zdravniškega tima, ne le o standardih in normativih zdravnikov.

Stavkovne ukrepe bodo stopnjevali

Če Fides ne bo dosegel zadanih ciljev, bodo po Kuštrinovem mnenju stavkovne ukrepe zaostrovali. Naslednji korak je tako verjetno enodnevna opozorilna stavka. Po zakonu o zdravniški službi morajo sicer zdravniki tudi v času stavke oskrbeti otroke, starostnike, nosečnice in vse nujne primere.

Komentarjev 5
  • dd 10:37 21.april 2015.

    Samo denar, poslanstvo do bolnikov so pa pozabili. Naj se raje zavzamejo za malega Reneja, pa za deklico s težavami na srcu in za ostale bolnike, ki jih arogantno ingnorirajo in jim je za njihovo zdravlje prav malo mar. Fuj ti zdravniki

  • mph 13:22 20.april 2015.

    Malce nerodno, da to zahtevajo ravno, ko je prišlo na plano, da je med 50 najbolje plačanimi državnimi uslužbenci kar 49 zdravnikov. Je pa tudi res, da nekateri naredijo noro dosti dežurstev, ker jih primanjkuje, pa spet težko razumem, da ...prikaži več ravno toliko. Bi bilo lepo, če bi najprej sami pometli pri sebi in ugotovili koliko od teh jih res dobi toliko zaradi dela in koliko zaradi kakšnih drugih rabot. Zdravnikov pa je premalo dejansko, tako je tudi po EU statistikah, je pa težko razumeti potem, da jih je skoraj 100 ali nekaj takega na zavodu.

  • Jagijagi1 11:27 20.april 2015.

    Dopoldne se v službi oddihate popoldne pa privat mastno služite!Cerar ti pa že enkrat spreglej!Tvoja zdravstvena ministrica pa ni vredna počenega groša!