Slovenija
12348 ogledov

Zdravniki hudo pritisnili na Bešiča Loredana

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Fides zahteva, da so zdravniške plače v razmerjih do povprečne plače, kar bi jim prineslo večje dohodkein še več dodatkov.

Po tem, ko je vladna stran sporočila sporočila, da stebra za zdravstvo in socialno varstvo ne bo mogoče oblikovati do 1. aprila, je največji zdravniški sindikat Fides napovedal nadaljevanje stavke, ki naj bi bila 2. aprila. Kljub temu se danes nadaljujejo pogajanja o vsebinah plačnega stebra za zdravstvo. 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob napovedi zdravniške stavke dejala, da stavkovni sporazum s Fidesom vsebuje dva datuma, in sicer 1. april za postavitev stebra in 30. junij za vložitev predloga zakona v parlamentarni postopek. "Steber sam po sebi ne pomeni nič, če ni postavljen v kontekst zakona, ki ga pa usklajujemo tudi z ostalimi sindikati, kjer je rok 30. junij." je dejala in ocenila, da Fides 2. aprila še nima podlage za nadaljevanje stavke.

Fides pripravil svoj sporazum

Kot poroča Večer, je Fides pred začetkom današnjih pogajanj, na vlado in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovil sporazum o ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema, ki bi se nanašal zgolj na zdravnike in zobozdravnike.

Sporazum kaže na to, da zdravniki ne odstopajo od svojih dolgoletnih zahtev, torej, da se plače zdravnikov ne bi določale z uvrščanjem v plačne razrede, ampak v razmerju do povprečne plače v državi.

Tako predlagajo, da bi bilo plačno razmerje zdravnikov glede na status, naziv, v razmerju do povprečne plače ena proti 1,65, medtem ko bi bilo v primeru starejšega zdravnika, 18 let po strokovnem izpitu, to razmerje ena proti 3,39. Največjega razpona bi bil deležen starejši specialist, ki bi prejel 3,85- kratnik povprečne plače. Glede na sedanjo povprečno plačo, ki je 2.145 evrov bruto mesečno, bi osnovne plače zdravnikov torej znašale med 3.539 in 7.678 evrov mesečno.

Uvrstitev v plačne lestvice bi pomenila manjše plače

Trenutno lahko zdravniki, tako kot vsi javni uslužbenci, napredujejo največ do 57. plačnega razreda, ki pomeni 4.138 evrov osnovne mesečne bruto plače. Če bi zdravniki ostali uvrščeni v plačne razrede, bi z ukinitvijo plačnega stropa lahko sčasoma napredovali do 66. plačnega razreda, torej do 5.890 evrov bruto mesečno.

Predlagajo, da bi zdravnik kot vodja zdravstvenega tima odločal tako o sestavi tima kot kompetencah članov. Natančno je določena karierna pot zdravnika in specifični dodatki, do katerih bi bili upravičeni zdravniki, med drugim dodatek za deficitarnost in dodatek za terciarne storitve. Prav tako sporazum določa variabilno nagrajevanje za preseganje standardov in normativov in določanje osnovne plače v posebnih primerih, ko, denimo, izvajalec zdravstvene dejavnosti ne more najti ustreznega kadra.

Fides predlaga tudi uvedbo številnih dodatkov, kot je dodatek za deficitarnost in terciarne storitve, in variabilno nagrajevanje za preseganje standardov in normativov. 
Zdravniki bi imeli tudi nove pristojnosti. Zdravnik bi kot vodja zdravstvenega tima odločal tako o sestavi tima kot kompetencah članov.

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 21:26 29.marec 2023.

    A lahko tile sidikalisti v Fidesu povedo pri kolikih zasebnikih delajo v casu rednega delovnega casa v javni ustanovi...menda imajo po pet plac na mesec cca 20.000€, kar pomeni da imajo visje dohodke kot v Avstriji kolegi.

  • leonardo 19:54 29.marec 2023.

    Beli netopirji. Pijejo kri bolnikov. Tudi teh bo zmanjkalo zaradi teh pohlepnih nikoli dovolj debelih pohlepnežev. Včasih smo jih skoraj onikali, danes je to pozabljeno ker jih malokdo še spoštuje.

  • jakec42 19:08 29.marec 2023.

    Zdravniki so z svojo pohlepnostjo umazali svoj poklic!