Slovenija
32 ogledov

Zdravniki in bolniki skupaj proti ministrici

Zdravnik in debela oseba Reuters
V ponedeljek 14. decembra bo potekal shod, ki ga pripravljajo zasebni zdravniki in zobozdravniki v sodelovanju z nekaterimi združenji bolnikov. Skupaj bodo skušali opozoriti na težave v zdravstvu, oziroma na nepravi odnos politike do zdravstva.

"Vlada RS v enem letu, razen dragih analiz, ni pripravila nobenega osnutka celovite zdravstvene reforme, ki je nujna in dolgo pričakovana," opozarjajo v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. 

Namesto reforme zdravstva le parcialne spremembe

Ministrstvo za zdravje je konec septembra v javno razpravo poslalo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Edina sprememba se nanaša na spremembe glede koncesij. "To je eno manj problematičnih poglavij, pod vprašaj pa postavlja obstoj koncesijskih ordinacij," pravijo v združenju. 

V ambulantah zbirajo podpise

Po oceni Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), bo zakon ogrozil delo 1500 koncesionarjev. "Gre za  praktično enako besedilo sprememb zakona kot pred dvema letoma," pravi predsednica Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Helena Mole.  Zdravniška stroka tako ministrstvo poziva, da zakon umaknejo iz procedure, saj s tem zdravstvo vrača v preteklost. Od danes zdravniki koncesionarji v svojih ambulantah zbirajo podpise pod peticijo.

SDS: najbolj bodo prizadeti bolniki

Umik spremembe zakona iz procedure, zahtevajo tudi v SDS. "S spremembami zakona bodo, tako kot v primeru sprememb pravilnika o nujni medicinski pomoči, najbolj prizadeti bolniki, saj bodo v primeru, da bi predlog zakona ministrstva stopil v veljavo, praktično čez noč ostali brez izbranega zdravnika."

"Da bodo pacienti čez noč ostali brez zdravnika, sicer ne drži dobesedno. Res pa je, da v primeru, če se nek koncesionar upokoji ali preneha delati iz kakega drugega razloga, koncesija ponudi javnozdravstvenem zavodu. Običajna in normalna možnost je, da bolniki svojega zdravnika izbirajo bodisi v zdravstvenem zavodu, bodisi med koncesionarji, ki so prav tako del javne mreže. S tem jim je ta možnost odvzeta," razlaga Moletova.

Predlog zakona po njenih navedbah "zožuje možnosti razpisovanja novih koncesij," ki bodo, ko bodo obstoječi koncesionarji "oddelali svoje", zamrle.

Zakon v nasprotju z evropsko zakonodajo

V skladu z zakonodajo bi morali biti zdravniki v javnem sistemu in zasebniki v enakopravnem položaju. A predlog zakona že sedaj obstoječo neenakopravnost med njimi le še poslabšuje, je prepričana Moletova. Problematična se ji zdi tudi 15-letna omejitev koncesije glede na to, da mora zdravnik veliko vlagati v opremo v ambulanti. Opozarja, da zasebni zdravniki velikokrat vzamejo posojilo tudi kot fizična oseba, da lahko plačajo stroške za opremo.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:55 03.december 2015.

    V pravni državi bi davčni urad preveril finančno stanje koncesionarjev pred in po uvedbi koncesije .Predvsem v zobozdravstvu ,kjer jim je uspelo zgraditi gradove iz zobnega porcelana ! To vedo vsi ,tudi finančni inšpektorji ,kateri pa so imeli verjetno ugodnejšo ...prikaži večejšo ceno in so zatisnili oči .