Slovenija
24933 ogledov

Zdravniki, ki so med koronakrizo kršili kodeks: Največja sankcija je bila javna objava

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Organi Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so od začetka epidemije zaključili postopke proti 11 zdravnikom, glede katerih so prijeli prijave, da so v zvezi z izjavami in nastopi, povezanimi z epidemijo kovida, kršili Kodeks zdravniške etike.

Šestim zdravnikom so bila izrečena opozorila ali podana priporočila za ravnanje pri komunikaciji na družabnih omrežjih. V dveh primerih je Odbor za pravno etična vprašanja (OPEV) sklenil, da njune izjave še sodijo v okvir ustavne pravice do svobode izražanja in ne predstavljajo kršitve Kodeksa zdravniške etike.   

"Izjave Figlja netočne, nestrokovne, neetične in omalovažujoče"

Da je zdravnik Matjaž Figelj kršil več členov kodeksa, sta v začetku leta potrdila tako OPEV kot tožilec ZZS. Figlja, ki je specialist interne medicine in vodja paliativne oskrbe v SB Nova Gorica, so obravnavali na pobudo nekdanje predsednice ZZS Zdenke Čebašek Travnik.
Figelj je v javnih nastopih ter objavah na družbenih omrežjih in v tiskanih medijih pomen epidemije covida-19 označil kot minoren, samo bolezen enačil z gripo in dvomil je o učinkovitosti zaščitnih ukrepov ter strokovno svetovalno komisijo označil kot enoumno.  Izjavil je tudi, da se proti covidu-19 ne bo cepil, so ugotavljali na ZZS. 

V nasprotju s spoštovanjem človeškega življenja

Člani odbora so njegove izjave ocenili kot "netočne, nestrokovne, neetične in omalovažujoče do slovenske medicinske in z njo povezane stroke". Izjava, da se ne bo cepil, bi po mnenju odbora lahko povzročila dvome o koristnosti cepljenja in nezaupanje v nasvete drugih zdravstvenih strokovnjakov. Glede navedb, da bi bilo bolje pustiti domove za starejše odprte, saj starostniku pomeni več stik z bližnjim kot dajše življenje, ter da bi starostniki tudi sicer kmalu umrli pa so po presoji odbora v nasprotju s spoštovanjem človeškega življenja, h kateremu zdravnike zavezuje kodeks zdravniške etike. 

OPEV je kršitve kodeksa zaradi javnih objav, povezanih z epidemijo koronavirusa in cepivi, prepoznal še pri zdravnikih Vladimirju Pirnatu, Sebastjanu Piberlu in Nadi Hiti. Zaradi načina in teže kršitev je zadeve predal tožilcu ZZS. 

Raziskava "Zamolčane kovine v cepivih"

Nada Hiti, družinska zdravnica iz ZD Domžale, je na družbenih omrežjih objavila posnetek "Zamolčane kovine v cepivih" v katerem je prestavila svojo analizo prisotnost kovin v cepivih proti gripi, koronavirusu in hepatitisu B ter na paličicah za odvzem brisa v nosu. V  svoji raziskavi je ugotovila, da so v vseh testiranih cepivih, vključno s cepivom mRNA proti covidu ter palčk za testiranje na covid-19, določene kovine, ki jih tam ne bi smelo biti. Omenjala je aluminij, železo, nikelj, kadmij in še nekatere druge. V cepivu proti covidu-19 so po njenih besedah srebro, kadmij, krom, nikelj, arzen, cink in celo radioaktivni uran. Poudarila je, da se bodo zaradi osvežitvenih odmerkov "v naših telesih kopičile vse večje količine kovin, kar pa je zelo škodljivo zdravju".

Hitijeva se je pogodila

V postopku tožilčeve preiskave je Hitijeva sklenila sporazum o poravnavi v zvezi z zdravničino analizo in objavo videoposnetka "Zamolčane kovine v cepivih" sklenjen sporazum o poravnavi, na podlagi katerega je zdravnica z namenom razjasnitve okoliščin pripravila pisno izjavo," pojasnjujejo na ZZS. 

Hitijeva je v izjavi pojasnila, da na podlagi analize, ki jo je izvedla in objavila v videoposnetku "Zamolčane kovine v cepivih" ter ki je ugotovila prisotnost težkih kovin v vzorcu, še ni mogoče trditi, da je vsebnost težkih kovin v cepivih proti gripi in cepivih mRNA proti covidu taka, da bi v primeru večkratnega cepljenja s cepivi proti gripi in cepivi mRNA, bistveno vplivala na nevarno kopičenje težkih kovin v telesu, kot je to zatrjevala v svojem videoposnetku. Za dokončne zaključke o morebitni nevarni vsebnosti težkih kovin v posameznih serijah cepiv bi bile potrebne strokovno izvedene raziskave s strani pristojnih institucij v Republiki Sloveniji.

"Rezultati moje analize nimajo znanstvene vrednosti"

Zdravnica je v izjavi poudarila tudi, da sama ni opravila raziskave, pač pa je šlo zgolj za laboratorijsko analizo, za katero ne more trditi, da je strokovno neoporečna, zato njeni rezultati ne morejo imeti znanstvene vrednosti. Zatrdila je tudi, da njen namen ni bil zavajanje širše laične javnosti glede vsebnosti težkih kovin v cepivih, pač pa zgolj pridobitev podatkov o vsebnosti težkih kovin v cepivih, ki bi spodbudila izvedbo raziskav o vsebnosti težkih kovin v cepivih s strani pristojnih institucij. V izjavi se je Hitijeva tudi izrecno distancirala od zlonamerne uporabe pridobljenih ugotovitev ter se zavezala k spoštovanju kodeksa in zvajanju raziskav v skladu s formalnimi pravili in zahtevami.

Piberl: Covid je kot gripa

Glede na ugotovitev OPEV je več členov Kodeksa zdravniške etike kršil tudi Sebastijan Piberl, magister s področja nenujne intenzivne medicine, specialist urgentne medicine in specialist splošne medicine, iz ZD Murska Sobota.
Piberl je v intervjuju za Kanal AS Murska Sobota, kjer je bil predstavljen kot specialist kvantne medicine, navajal, da je smrtnost pri covidu enaka kot pri gripi, da PCR testi niso kredibilni, izražal mnenje o nekoristnosti oziroma celo škodljivosti zaščitnih mask.
Piberl je cepljenja proti covidu primerjal z dejanji v koncentracijskih taboriščih, kar je po mnenju odbora nečastno dejanje s katerim je prizadel druge zdravnike in zdravstveno osebje ter zdravstvo v celoti.

Zdravnik, ki sodeluje s Stevanovićem

Internist Vladimir Pirnat, znan tudi po nastopih na zborovanjih gibanja Resni.ca Zorana Stevanovića, trdi, da je umrljivost zaradi covida-19 enaka umrljivosti pri težji sezonski gripi, da so v vseh raziskavah tehnologije mRNK za izdelavo cepiv na živalih živali v vseh poskusih poginile. Tudi glede njegovih izjav je OPEV sprejel sklep, da je ravnal v nasprotju s Kodeksom zdravniške etike in je  zaradi načina in teže kršitve zadevo predal tožilcu ZZS. Na pojasnila še čakamo. Kot je razvidno z njegove spletne strani, Pirnat podobna sporočila še naprej objavlja. 

Na Odboru za pravno etična vprašanja so v obravnavi še prijave zoper dva zdravnika ter tudi prijava zoper odprto pismo Iniciative Slovenskih zdravnikov proti cepljenju otrok in mladostnikov, pod katero je 36 podpisov.

Glede sankcij pravna praznina

"Za zdravnika in zdravniški ugled je sankcija že javna objava, da je zdravnik kršil Kodeks zdravniške etike," na vprašanje, Kakšne so sankcije za zdravnike, pri katerih je bila ugotovljena kršitev kodeksa zaradi izjav, povezanih s covid-19. Glede na pravilnik o disciplinski odgovornosti članov ZZS in o postopku pred Razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije, ki je veljal do 7. 5. 2021, so bila zdravnikom, izrečena priporočila in opozorila odbora.
"Drugih sankcij zdravnikom, ki so z izjavami v javnosti sicer kršili Kodeks zdravniške etike, a so te izjave bile podane izven opravljanja zdravniškega poklica, ni bilo mogoče izreči. Šele nov pravilnik, ki je bil sprejet 8. 5. 2021, je med kršitve, ki jih je mogoče disciplinsko sankcionirati, uvrstil tudi žaljivo, nečastno ali ponižujoče ravnanje, ki posega v čast in dobro ime drugega zdravnika ali škodi ugledu zdravniškega poklica tudi, kadar je ta kršitev izvršena izven časa opravljanja zdravniškega poklica," pojasnjujejo ZZS. 

 

Komentarjev 28
  • Avatar Asterfiolla
    Asterfiolla 00:17 25.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • vera23 18:24 24.december 2021.

    In v vsem tem času ni nobeden od naših institutov izvedel analize cepiv, da bi dr. Hitijevi in javnosti dokazal, da nima prav. Le zakaj ne? Je njihov strokovni domet res samo še vedeževanje?

  • QSprm 15:06 24.december 2021.

    Drzni si je podvomiti v nezmotljivost uradne stroke... Zdravniska zbornica se je cez noc prelevila v sveto inkvizicijo korona teroristov, ki z medicino sploh nima nobene veze vec. Eticni kodes so enostavno zamenjal za sirjenje in zagovarjanje svetih dogem. To ...prikaži več ni ne medicina ne znanost, to je religija talibanisticne falange korona fundamentalistov.