Slovenija
138 ogledov

Zdravniki krivi za smrt bolnice

Sodbo je poslušal le eden od treh obtoženih zdravnikov, Emil Arnuš, ki je pred o Žurnal24 main
Obsodba. Trije zdravniki obsojeni na pogojno kazen. Njihovi zagovorniki napovedali pritožbo.

Bojan Krebs, Martina Puršak Pocajt in Emil Arnuš so pri zdravljenju bolnice ravnali v nasprotju z zdravniško stroko in so krivi za smrt Leopoldine Kušar,” se je pozno popoldne glasila sodba, ki jo je na celjskem okrožnem sodišču prebrala predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek. Vsem trem je senat določil enotno kazen – eno leto zapora s preizkusno dobo dveh let, plačati pa bodo morali tudi vse stroške sojenja. Zagovorniki vseh treh so že napovedali pritožbo, medtem ko sta bila mož pokojne in njegov pooblaščenec Andrej Pitako s sodbo zadovoljna. “Dobili smo moralno zadoščenje,” sta dejala po razglasitvi. Na sodbo se ne bo pritožila niti tožilka Marinka Čakš, ki je sicer za vse tri zdravnike predlagala poldrugo leto zapora, s preizkusno dobo treh let.

Tožila o bolečinah

Dolgotrajen proces
Veliko prič. Zadevo je najprej obravnavalo murskosoboško, zatem mariborsko in šele nato celjsko tožilstvo, ki je februarja 2004 vložilo obtožnico. Med sojenjem, ki je bilo večkrat preloženo, so zaslišali številne priče, najbolj pa je zdravnike obremenil sodni izvedenec Alojz Pleškovič, ki je opozoril na številne pomanjkljivosti med zdravljenjem.

Zdravniki so se zagovarjali zaradi malomarnega zdravljenja Kušarjeve, ki je junija pred desetimi leti prišla v mariborsko bolnišnico zaradi operacije žolčnih kamnov. Že dan po posegu je tožila zaradi bolečin, a je nihče ni jemal resno, saj naj bi šlo za rutinski operativni poseg, pozneje pa je bila zaradi zapletov potrebna še ena operacija, ki stanja ni izboljšala. Strokovni nadzor je pokazal nepravilnosti, saj nihče ni posumil, da se v telesu nekaj dogaja, zato bolnice niti niso pravočasno premestili na oddelek za intenzivno terapijo niti niso izvedli dodatnih preiskav, ki bi potrdile sepso. “Na izrek sodbe pa je vplivalo dejstvo, da nihče od zdravnikov do zdaj ni bil kaznovan, Krebs in Arnuš pa sta dogodek tudi obžalovala, medtem ko ga Puršak Pocajtova ni,” je dejala Topolovec Dolinškova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.