Slovenija
23134 ogledov

Zdravniki nad Kacina: "Koordinacija cepljenja ne deluje oziroma je sploh ni!"

Jelko Kacin Saša Despot
Na državni ravni ni nikogar, ki bi se ukvarjal z logistiko cepljenja, sporočajo zdravniki.

"Koordinacija cepljenja na državni ravni žal že od začetka ne deluje ustrezno oz. je sploh ni," so v odzivu na izjave koordinatorja za logistični del cepljenja Jelka Kacina jasni v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). Kacin, ki je tudi državni sekretar v kabinetu presednika vlade Janeza Janše, je po včerajšnji seji vlade dejal, da "je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje" ter  da "vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah."

"Cepljenje mora biti skrb države"

"Cepljenje v primeru tako obsežnega zdravstvenega problema, kot je epidemija COVID19 ne more biti projekt osnovnega zdravstva, ampak bi moralo biti prednostna naloga in skrb države; na logistični, informacijski, komunikacijski in izvedbeni ravni," Kacinu odgovarja Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS Rok Ravnikar. 

"Izjave koordinatorja za cepljenje, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni, so ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti. Blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati," pravi Rok Ravnikar, ZZS. 

Ravnikar poudarja, da se osnovno zdravstvo se ves čas epidemije aktivno in ažurno prilagaja stalno spreminjajočim se in zahtevnim razmeram. "Timi na primarni ravni skrbijo za številne obolele s covidom in vsemi ostalimi obolenji. Cepljenje proti COVID19 je bilo ves čas, odkar je bila količina cepiva zadostna, zelo dostopno in vsak državljan je imel priložnost, da se cepi v skladu s smernicami."

"Na državni ravni ni nobenega, ki bi se z ukvarjal z logistiko"

Po tem, ko je vlada spremenila priporočila glede cepljenja, se je interes za poživitveni povečal, vendar cepilni centri o spremembi priporočil glede tretjega odmerka cepiva, niso bili pravočasno obveščeni, opozarja Ravnikar. "Če bi bili izvajalci cepljenja o spremembah pravočasno obveščeni, bi lahko organizacijo kljub kroničnemu pomanjkanju kadra ustrezno prilagodili. V praksi je to pomenilo, da cepilni centri niso imeli dovolj cepiv in da so bile ekipe podnormirane. Vsaka sprememba strokovnih priporočil terja spremembo logistike in s tem določen čas. Na državni ravni ni nobenega, ki bi se z ukvarjal z logistiko, zato so glede tega cepilni centri prepuščeni sami sebi." 

Kacin poglablja vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti

Izjave koordinatorja za cepljenje, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni, so zato ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti, poudarja Ravnikar. "Blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati."

Poklukar: "Zelo nespoštljivo!"

Na Kacinove izjave se je odzval tudi minister za zdravje Janez Poklukar. "Izjave nacionalnega koordinatorja za cepljenje so nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh izvajajo enormne napore," je zapisal na Twitterju. Na Kacinove izjave se je  odzvala tudi vodja strokovne skupine za cepljenje in predsednica ZZS Bojana Beović, ki je poudarila, da so "naravnost osupli nad takšnim komentarjem v teh razmerah".  

 

 

Komentarjev 29
  • groffriedrich 22:07 05.november 2021.

    Jelko Kacin,najslabši možni govornik in "koordinator" cepljenja.Sram ga je lahko,v rit in v glavo.Nima osnovnih kulturnih manir in zanj je najbolje,da spoka nekam,kjer ga nihče ne pozna.Kaj je krivo zdravstveno osebje za nastalo situacijo?Kriva je vlada,ker ji ljudje,vsaj večina,ne zaupa.Konec ...prikaži več debate!Čas je,da se odstranite iz arene.

  • sandi76 20:19 05.november 2021.

    Koordinator cepljenja je umetna funkcija brez koristi za vsakogar, razen za njega, ki mi vsak mesec prinese šuške v žep.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:10 05.november 2021.

    Kaco vleče lepe denarje za delo, ki ga očitno ne pravlja oz ne opravlja dovolj dobro, fino drek pomeša, pokaže s prstom in izgine za nedoločen čas, ko ga najmanj rabimo pa se spet prikaže.