Slovenija
7000 ogledov

Zdravniki napovedali stavko

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Sindikat je napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

Zdravniški sindikat Fides je sprejel odločitev o splošni stavki zdravnikov in zobozdravnikov z začetkom 19. oktobra ob 7. uri, če pogajanja o reševanju stavkovnih zahtev ne bodo obrodila sadov. "Sporočamo, da nam je dovolj nezadržnega razpadanja javnega zdravstva, usodnega slabšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, životarjenja v propadlem mehanizmu določanja plač v javnem sektorju, neupoštevanja standardov in normativov, oddaljevanja od evropskega delovnega časa, bega zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov, obtožb, da smo krivi za nedelovanje zdravstvenega sistema, ki smo ga preko svojih moči zadnja leta držali pokonci in na katerega nimamo nobenega vpliva," so zapisali.

Kot je razvidno iz sklepa o začetku stavke, bo stavka potekala "v obliki popolne prekinitve dela" in "do sprejema sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev"

Določili so tri stavkovne zahteve. Prva je, da vlada državnemu zboru posreduje predlog sprememb in dopolnitev Zakona o zdravniški službi, na podlagi katerih se za zdravnike in zobozdravnike Zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. Od vlade pričakujejo, da imenuje pogajalsko skupino za začetek pogajanj za nov tarifni del Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. 

Druga zahteva je, da se določijo takšne plače, ki bodo ustavile beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov. Tretja zahteva pa je, da za čas stavke stavkajoči dobijo 100 % nadomestilo plače. 

V času stavke bodo izvajali minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. 

Skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema

Odločitev so sprejeli po izredni letni konferenci, ki se je začela ob 16. uri. Stališča, ki jih je sprejel glavni odbor oz. stavkovni odbor, naj bi predstavili jutri na novinarski konferenci.

Zdravniški sindikat Fides je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema. S ponudbo vladne strani za pogajanja niso zadovoljni. Pred začetkom konference je predsednik sindikata Konrad Kuštrin poudaril, da se znotraj enotnega sistema plač ne bodo pogajali. "Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov," je dejal.

Konference se je udeležil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob potrditvi udeležbe je sindikatu po Kuštrinovih besedah poslal predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju oz. vladna izhodišča za pogajanja, ki po oceni sindikata v ničemer ne omogočajo odprave plačnih nesorazmerij, prav tako ne predvidevajo primerljivih plač zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz drugih držav EU. Vladna stran obljublja zgolj odpravo plačnih nesorazmerij za pripravnike in druge mlade zdravnike, o zdravnikih specialistih pa ni bilo govora, niti ne o dvigu plačnega stropa za zdravnike, je dodal predsednik Fidesa.

Od ministra so v Fidesu pričakovali, da jim bo danes predstavil drugačen predlog, a očitno do tega ni prišlo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • igorgeus 19:22 23.september 2022.

    sploh zobozdravniki, koliko jih je se v JS? 20%?

  • radovednica 08:25 21.september 2022.

    Seveda gospoda zdravniki, ki efektivno delajo 2-3 ure na dan ali še manj, predvsem pa so tam, kjer jih dobro plačajo in ne v zdravstvu, bi imeli plače, kolikor bi želeli. Dvakratna povprečna plača je za večino zdravnikov, ki se ...prikaži več lahko enakovreno merijo z vsakim inženirjem, ki mora dobro in odgovorno delati, mnogo predobro plačani. Predvsem pa spet ta Koštrun, parazit sindikalistični, ki z zdravstvom nima niti promila povezave, bi moral biti izstreljen na Luno, za vedno.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:16 21.september 2022.

    podporniki kovid injekcijskega ubijanja ljudi so si zapravili ves ugled in spoštovanje