Slovenija
25 ogledov

"Zdravniki ne bodo tvegali"

Zdravniki se zavedajo posledic, pravi Fakin. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Napovedani izpadi programa v zdravstvu po 1. septembru se ne bodo zgodili v tako velikem obsegu, je prepričan generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Fakin pravi, da ne verjame, da bodo slovenski zdravniki tvegali, da katerikoli bolnik ostane brez nujne zdravstvene oskrbe. "Zagotavljamo slovenskim državljanom, da se jim ni treba bati podaljšanja čakalnih dob. Izvajalce, ki so že izrazili željo, da bi imeli še kaj dodatnega programa, bomo prosili, naj ga po potrebi prevzamejo," je na novinarski konferenci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dejal Fakin.

Na mizi še nekaj ponudb
Če bi na nekaterih oddelkih vseeno prišlo do manjšega obsega dela, bo ZZZS s prerazporejanjem programov med izvajalci zagotovil, da bodo ljudje na vrsto vseeno prišli v doglednem času, pravi Fakin. Dodaja, da med izvajalci obstaja zanimanje, da bi prevzeli dodaten program, in da ima na mizi že nekaj takih ponudb.

Prvi mož ZZZS je mnenja, da se tudi sicer to ne bo zgodilo v veliki meri, saj ravno na programih, kjer bi lahko "odložili" bolnike – na primer v ortopediji, okulistiki ali dermatologiji –, ni ali skoraj ni dežurnih mest. "Dejstvo je, da se v bolnišnico ljudi ne sprejema po nepotrebnem, ampak sprejemajo samo tiste, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Tega preprosto ne moreš odkloniti, ne da bi se soočil z resnimi posledicami. Tega se zdravniki zavedajo," je prepričan Fakin.

"Stavka bo zadeve poslabšala"
Zdravstvena sfera je zadnje mesece prepojena s čustvi, sicer ocenjuje prvi mož zdravstvene blagajne. Po njegovi oceni je "vse to vretje okoli stavk kontraproduktivno". "Gre za ukvarjanje s seboj. Denarja je namreč toliko, kot ga je, podjetja gredo vsak dan v stečaj, dodatna stavka ali poglabljanje trenutne krize pa bo zadeve le še poslabšala," poudarja Fakin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.