Slovenija
35 ogledov

Zdravniki ne bodo več dežurali

Bolnišnica Slovenj Gradec (Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je soglasje za dežuranje s 1. novembrom preklicalo 23 zdravnikov od 74, ki v bolnišnici dežurajo.

Dežuranje v slovenjgraški bolnišnici je od 1. oktobra plačano po referenčnem količniku in ne več glede na plačni razred, v katerega je posamezni zdravnik, ki dežura, uvrščen. Plačila dežurstev po referenčnem količniku so le eden od ukrepov, ki jih je z namenom uravnoteženja poslovanja predlagalo vodstvo bolnišnice in jih je potrdil svet bolnišnice, ni pa jih potrdil strokovni svet bolnišnice.

Zdravniki so pred dobrim tednom dni v pismu javnosti izrazili nasprotovanje predlaganim varčevalnim ukrepom, vodstvu bolnišnice so očitali, da se z njimi glede tega ni pripravljeno pogovarjati, in napovedali preklic soglasij za dežuranje oz. za delo, ki bo trajalo več kot 40 ur na teden.

Na več oddelkih odpovedali skoraj vsi

Soglasje je preklicalo 23 zdravnikov, direktor bolnišnice Janez Lavre pa novih ne pričakuje. Na vprašanje, kako bo organizirano delo oz. dežuranje v bolnišnici po 1. novembru, pa je Lavre odgovoril, da je to stvar organizacije dela na posameznih oddelkih oziroma odvisno od odločitev predstojnikov posameznih oddelkov.

Na oddelkih za ginekologijo in za travmatologijo ter na oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo so sicer soglasja preklicali skoraj vsi zdravniki.

Načeloma je možno, da bodo spremembo občutili tudi bolniki, pravi Lavre, ki pa je prepričan, da se bo delo organiziralo tako, da bodo pacienti to čutili najmanj.

Komentarjev 3
  • Lily 22:34 07.oktober 2013.

    in zakaj bi po tvoje morali zdravniki delati več kot 40 ur na teden kot zakon predpisuje v Sloveniji

  • Veteran 20:41 07.oktober 2013.

    Ponovno hočejo zdravniki uveljavljati neke svoje namišljene oz. virtualne zahteve na plečih bolnikov - sram vas bodi!!!

  • Trovlak 17:40 07.oktober 2013.

    Zavarovanci ZZZS, ki mesečno redno plačujejo v ta sklad, so pod vsakim pogojem upravičeni imeti možnost medicinske oskrbe. Tu ni debate. To, da delavci niso primerno tretirani in plačani, naj rešujejo na drug način, saj to ni stvar plačnikov ZZZS-ja. ...prikaži več Spor je zgolj interni. Direktorju instant penale, zaposlenim pa tisto kar jim pripada.