Slovenija
10 ogledov

Zdravniki, ne opozarjajte, ukrepajte!

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Porodi na domu pri nas niso niti prepovedani niti dovoljeni, so pa nevarni.

Medtem ko se lahko nosečnice v drugih evropskih državah odločajo, ali bodo rodile v porodnišnici ali porodnem centru, porodni hiši ali na domu, in v nobenem primeru ne bodo tvegale, si nosečnice v Sloveniji ne morejo izbrati niti babice, ki bi vodila porod, kaj šele babico, ki bi jih spremljala skozi vso nosečnost.

V porodnišnicah se radi pohvalijo, da lahko porodnice poslušajo glasbo, se razgibavajo, imajo na voljo različne pripomočke za masaže. Nosečnica lahko izrazi svoje želje glede poroda, pripravi porodni načrt. Kljub temu pa je, dokler babica skrbi za več žensk, o kvalitativnem preskoku skrbi za porodnice težko govoriti.

Epiduralna analgezija je pri porodih v tujini nekaj običajnega, pri nas porodnicam tako bolečine lajšajo le izjemoma, ob vnaprejšnjem dogovoru in plačilu.

Porodnišnice omogočajo, da je ob porodu navzoč partner ali kdo drug od bližnjih, spet pa je ta pravica omejena le na enega človeka in spet plačljiva. 
Rešitve.

Jasno je, da so želje porodnic večje od tega, kar jim trenutno in v prihodnje namerava ponuditi država. Porod doma ni niti prepovedan niti dovoljen. Ženska ima pravico odločati o sebi in svojem telesu, vprašanje pa je, ali ima pravico izpostaviti življenje otroka. Ker porod doma je tvegan.

Ne le zaradi vprašljive strokovnosti babic, tudi zaradi vprašljive možnosti hitre intervencije. Področje porodov na domu je treba urediti! Že nadzor nad babicami in zagotovljena intervencija bi bila veliko več od tega, kar je zdaj: zgolj in samo opozorila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.