Slovenija
16127 ogledov

Zdravniki: Nikar ne upoštevajte tega nasveta, zastrupili se boste!

Rdeča mušnica Profimedia
Zdravniki opozarjajo na zelo škodljiv spletni trend, kjer ljudje pozivajo ostale k uživanju rdeče mušnice. Pravijo namreč, da naj bi goba imela zdravilne učinke.

Na spletu lahko zasledimo nov trend, kjer ljudje uživajo rdeče mušnice. Prepričani so, da naj bi mušnica imela zdravilne učinke, ter da naj bi pomagala pri boljšem spancu. Poleg tega naj bi uživanje rdeče mušnice pomagalo tudi pri duhovni rasti in pri dosegu višje stopnje zavesnosti.

Gašper Razinger, dr. md. s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana svari, da je uživanje rdeče mušnice skrajno nevarno in vodi v zastrupitev. Mušnica vsebuje mešanico različnih toksičnih učinkovin. Najpomembnejši sta ibotenska kislina in muscimol, ki vplivata na centralni živčni sistem – možgane.

Kadar zaužijemo rdečo mušnico, se simptomi pojavijo zelo hitro, od pol ure do nekaj ur po zaužitju. Po zaužitju je oseba zmedena, omotična in ima težave z ravnotežjem in koordinacijo. Prav tako so možne halucinacije. Oseba ima lahko tudi evforične in depresivne epizode, ki se lahko večkrat izmenjajo.

Pri zastrupitvi je oseba lahko tudi zelo agresivna, običajno izgubi tudi spomin. Občutno se poviša telesna temperatura, prav tako se pojavi suhost kože in rdečica na obrazu. Dodatni simptomi so tudi slabost, bruhanje driska, znojenje in slinjenje. Kadar je zastrupitev hujša, pa lahko pride tudi do tremorjev ali tonično-kloničnih krčev z izgubo zavesti in komo.

Dr. Razinger še opozarja, da rdeča mušnica nima nobenih terapevtskih učinkov, ravno nasprotno, prekomerno uživanje bi lahko povzročilo tudi spremembe in propadanje živčnih celic.

Zato še enkrat opozarjajo, naj ljudje ne sledijo spletnim trendom in naj ne uživajo rdečih mušnic, saj to lahko vodi v zastrupitev.

Cepljenje cepivo covid-19 Slovenija Toliko ljudi se ne namerava cepiti
Komentarjev 21
  • dani5 21:26 10.oktober 2022.

    Neznanje ubija. Če jih znaš pripraviti na pravilen način, niso strupene.

  • matyazg 19:09 10.oktober 2022.

    Uživanje rdeče mušnice je varno in učinkovito. Enkrat in ... NE HVALA!

  • borut08 17:40 10.oktober 2022.

    Zato pa zdravniki upoštevajo ukaze politike in njene podaljšane roke policije in so mi tako 2012 ker sem kritičen do politike in njenih kriminalnih dejanj ter sistema ter nočem biti del ekipe kot drugi načrtno v UKC.LJ uničili transplantirano ledvico(glej ...prikaži več facebook BorutZabret)da bi me utišali,ustrahovali,izsiljevali itd..