Slovenija
16 ogledov

Zdravniki preklicali dovoljenja

Žurnal24 main
Zdravniki končujejo zbiranje izjav o preklicu vseh soglasij za prostovoljno nadurno delo in o nesoglasju za opravljanje prostovoljnega nadurnega dela. Vsa soglasja je preklicalo 1852 zdravnikov.

"1852 zdravnikov je preklicalo vsa soglasja za prostovoljno nadurno delo in oddalo izjavo o nesoglasju za opravljanje dodatnega nadurnega dela. Ocenjujemo, da je nesoglasja oddalo od 85 do 90 odstotkov zdravnikov, ki dežurajo," so sporočili s FIDES-a.

Siloviti pritiski in odpori, ki smo jih zdravniki deležni ob uveljavljanju pravic iz dela, kažejo, da smo res predolgo odlašali z uveljavljanjem pravic, ki gredo vsem delavcem v Sloveniji. Kot kaže, se je namreč uveljavilo prepričanje, da je delo zdravnikov daleč preko rednega in zakonsko uveljavljenega delovnega časa nekaj normalnega in sprejemljivega; celo privilegij. Pa ni.
FIDES

Prišteli tudi ure pred 1. septembrom
To pomeni, da zdravniki izražajo nesoglasje za vsako nadurno delo po prvem septembru, ki presega osem nadur tedensko, 20 nadur mesečno oziroma 170 nadur letno. V navedeno letno kvoto nadur štejejo tudi vse opravljene nadure v letu 2010 pred 1. septembrom.

"Vlada razvrednotila ceno našega dela"
Dodajajo, da je vlada s sprejemom novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju "dokončno poteptala socialni dialog, razvrednotila ceno zdravniškega dela v najtežjih pogojih dela in pospešila razkroj slovenskega zdravstvenega sistema."

Zdravniki so soglasja začeli umikati, potem ko vlada ni želela popustiti pri načrtovanem posegu v plače javnih uslužbencev – točneje pri znižanju plačil za nadurno delo in še nekaterih drugih dodatkov.

S tem ukrepom naj bi država privarčevala okoli 12 milijonov evrov na letni ravni. Minuli teden je ministrstvo direktorje zdravstvenih zavodov obvestilo, da je obrazec, s katerim zdravniki preklicujejo soglasje za opravljanje nadurnega dela, "zavajajoč in nezakonit".

Ob obisku ministra Marušiča v ptujski bolnišnici je direktor te bolnišnice Robert Čeh poudaril, da bodo naredili vse za ohranitev 24-urne oskrbe: "Tudi če bo denarja manj, se v naši hiši ne bo zgodilo, da bi kdo ostal brez pomoči."

Po zatrdilih ministrstva namreč letna kvota 170 nadur za zdravnike pravno ne obstaja.

Kateri zakon je "pravi"?
Po tolmačenju ministrstva za področje urejanja delovnega časa zdravnikov velja zakon o zdravniški službi, ne pa zakon o delovnih razmerjih, ki določa, da lahko nadurno delo traja največ osem ur na teden oziroma 20 ur na mesec ali 170 ur na leto. To pomeni, da zdravnik opravlja delo prek polnega delovnega časa, in sicer do osem ur na teden brez soglasja, navajajo v pravnem mnenju.

Delo v UKC LJ in MB bo potekalo nemoteno
Vodstvi ljubljanskega in mariborskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sta zagotovili, da bosta po umiku soglasij za prostovoljno nadurno delo zdravnikov poskrbeli, da bolniki ne bodo prikrajšani za ustrezno zdravstveno oskrbo.

V UKC Ljubljana je soglasje umaknilo 607, v UKC Maribor pa 257 zdravnikov, so sporočili iz največjih bolnišnic. Na oddelkih, kjer imajo sorazmerno dovolj kadrov, v UKC Ljubljana problemov ne pričakujejo.

Zaradi pomanjkanja določenih profilov specialistov – predvsem anesteziologov − pa ugotavljajo, da bo zagotovo moten redni program predvsem na področju kirurgije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.