Slovenija
27 ogledov

Zdravniki preverjajo, v kakšnem stanju je

Ivan Zidar Borut Farčnik Benjamin Kovač
Namesto nekdanjega šefa propadlega SCT je na sodišče novo opravičilo prinesel njegov odvetnik.

Danes so na ljubljanskem okrožnem sodišču zaman pričakovali nekdanjega šefa propadlega podjetja SCT, Ivana Zidarja, ki bi mu morali soditi zaradi domnevne zlorabe položaja in ponarejanja domnevno spornih pogodb z navideznimi, fiktivno ustanovljenimi podjetji za svetovalne storitve v letih 2003 in 2004, ki naj ne bi bile nikoli opravljene. Denar, namenjen za plačilo teh storitev pa naj bi končal na bančnem računu Zidarja in njegovega nekdaj tesnega sodelavca v SCT, Aleksandra Mezeta.

Zidarja na sodišče ni bilo, njegov zagovornik pa je poskušal njegov izostanek opravičiti z domnevno slabim zdravstvenim stanjem, zaradi česar naj bi bil Zidarjev prihod na sodišče še sploh kadarkoli praktično nemogoč. 

Prebolan, zato ga izločajo?

Ljubljansko sodišče sicer zoper Zidarja vodi vsaj devet postopkov zaradi različnih kaznivih dejanj. Toliko obtožnic in zahtev za preiskavo je namreč zoper Zidarja vložilo Specializirano državno tožilstvo (SDT). Pri tem sodišče ne želi pojasniti, koliko postopkov zoper Zidarja vodi točno, saj da jim takšna razkritja prepoveduje sodni red. V večini postopkov, ki so začeti na pobudo SDT, bi sicer že moralo oziroma poteka sojenje, ki pa je, kot to veleva celo sodni red na katerega se sodišče opira, javno in ga lahko spremlja kdorkoli.

Sodnih postopkov pa se Zidar, odkar ga je sodišče predlani pravnomočno obsodilo na leto in pet mesecev zaradi koruptivnosti v zadevi Čista lopata, praktično ne udeležuje več.

"Do  sedaj  je sodišče zavrglo obtožnico zoper obdolženega Zidarja, ki se je nanašala na nakup nepremičnine v Fiesi. Višje sodišče v Ljubljani je nato zavrnilo  pritožbo  državne  tožilke,  kot  neutemeljeno in sklenilo, da je prvostopenjsko  sodišče povsem utemeljeno sprejelo izvedensko mnenje stalne sodne  izvedenke  psihiatrične  stroke,  da obtoženi Ivan Zidar ni procesno sposoben," pojasnjujejo na SDT. Tožilstvo lahko sicer postopek ponovno sproži, če se pokaže, da je obdolženi zmožen oziroma da bo zmožen za sojenje.

V enem od postopkov pa so Zidarja konec septembra izločili in odredili sodnemu izvedencu psihiatrične stroke naj Zidarja pregleda in oceni njegovo zdravstveno stanje. Ta naj bi tedaj ugotovil dodatno poslabšanje njegovega psihičnega zdravstvenega stanja. 

V koliko postopkih, ki jih vodijo proti Zidarju, je bilo sicer že zahtevano mnenje o zdravstvenem stanju Zidarja, prav tako ni jasno, saj sodišče niti tega ne namerava pojasniti.

Neuradno pa morajo sodni izvedenci eno od strokovnih ocen dopolniti najkasneje do konca tega meseca, potem, ko je SDT zbralo dokaze o tem, da naj bi Zidar kljub domnevno slabemu zdravstvenemu stanju ostale življenjske, vsakodnevne opravke opravljal praktično nemoteno, medtem, ko na sodišča pošilja zdravniška potrdila kot opravičilo za izostanke.

Komentarjev 5
  • dragec 09:04 04.februar 2015.

    Kaj se "bunimo", ko pa je "drmal" v SCT, vsi politiki (levi in desni) so mu lizali umazano pijano rit in se zibali nagugalnici

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:49 03.februar 2015.

    človk se dela norca iz Slovenije. leti v Švico a za sodišče je pa preveč bolan. ma dej..a pol grem jz tud lahk na bahame pa rečm delodajalcu da sm na bolniški??

  • Papaja Popi 16:36 03.februar 2015.

    Zaplenit vse premoženje njemu in njegovim sorodnikom potem pa naj dokazujejo kaj je ali kaj ni bilo njegovega, da si zapomnijo za vedno..Lopovi !!!!!!!!!!!!