Slovenija
11 ogledov

Zdravniki prizadeti

Gregor Pivec meni, da Burnač, Lampretova in Mikl niso sodelovali s stranko in nj Žurnal24 main
V UKC Maribor bodo glede primera Nekrep počakali na ukrepe razsodišča zdravniške zbornice, šele nato bodo ukrepali tudi sami. Koliko časa lahko delajo zdravniki nepretrgoma?
˝Za kogarkoli, ne samo za zdravnike, nepretrgan 32-urni delavnik ni normalen,˝ je povedalaBarbara Peče, specialistka medicine dela, prometa in športa. V zakonu o zdravstveni dejavnosti namreč piše, da lahko delovni čas zdravnika traja nepretrgoma največ 32 ur. ˝Človek bi lahko brez spanja in brez poživil delal od 24 do 36 ur,˝ pa nam je povedal nevropsihiater Borislav Cvetko. Po njegovi oceni se psihofizične sposobnosti človeka po 24 urah zmanjšajo za od 10 do 15 dostotkov.

Kdaj zdravniki spijo

Naj spomnimo, da je zdravnica Zlatka Kanič 12. marca lani, ko je Bor Nekrep prispel v bolnišnico, delala nepretrgoma več kot 24 ur. Starši 12-letnika pa menijo, da je zdravnica, ki je ponoči dežurala na intenzivnem oddelku, spala. Po besedah direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janeza Remškarja zdravniki med dežurstvom lahko spijo, če jih bolniki ne potrebujejo. ˝Delo dežurnih zdravnikov nadzirajo predstojniki oddelka na podlagi jutranjih poročil,˝ pravi Remškar in dodaja, da se zasledovanje posameznega zdravnika, kdaj spi in kdaj počiva, ne izvaja.

Izvida ni spregledala

˝Interni strokovni nadzor v povezavi z zdravljenjem 12-letnega dečka so zdravniki opravil v desetih dneh in podali zaključke, kakršne pač so,˝ je v sredo povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregor Pivec, ki verjame v poštenost dela teh zdravnikov. ˝Zaradi zapletenosti primera pa smo Zdravniško zbornico Slovenije nemudoma zaprosili za eksterni ekspertni nadzor,˝ je še poudaril. Zdravniki, ki so zdravili Bora, so po besedah strokovnega direktrorja UKC Maribor Antona Crnjaca zaradi Borove smrti izredno prizadeti. ˝Zdravnica je vedela za povišan amoniak, po polnoči je zdravnica imela ta izvid in ga ni spregledala,˝ je opozoril in dodal, da je ukrepala v skladu s svojim znanjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.