Slovenija
51 ogledov

Zdravniki rotijo Bratuškovo, naj naredi red

zdravniška zbornica Anže Petkovšek
V koordinaciji zdravniških organizacij, ki se je zaradi odstopa ministrice Alenke Trop Skaza sestala na izrednem sestanku, zahtevajo takojšnjo finančno stabilizacijo zdravstva in reševanje urgentnih problemov.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je v izjavi po današnjem sestanku predstavil sprejete sklepe. Ponovil je oceno, da je nepričakovan odstop Alenke Trop Skaze z mesta ministrice za zdravje nerazumno in neodgovorno dejanje ne glede na njene razloge. Največjo odgovornost za to pripisujejo predsednici vlade Alenki Bratušek bodisi zaradi nepretehtane izbire ministrice ali zaradi pomanjkljive podpore pri delu ministrice oziroma njeni zaščiti pred grožnjami in pritiski.


Kot enega od največjih razlogov za pasivnost in zamudo pri sprejemanju potrebnih reformnih ukrepov vidijo različne in neusklajene poglede političnih strank koalicije na vizijo zdravstva. Ti ne omogočajo kompetentnega prevzema in opravljanja ministrske funkcije s strani še tako kompetentne osebe, tudi "če bi bil neki nadomestek Einsteina pripravljen prevzeti resor", pravi Možina.

Ne verjamejo več izgovorom o mafiji

V koordinaciji so še posebej zaskrbljeni, da se bolj ali manj iz istih razlogov poslavlja že drugi minister oziroma ministrica za zdravje. Tako ne sprejemajo več samo razlag o mafijskih združbah in posameznikih v zdravstvu, ki s takšnimi ali drugačnimi prijemi nastavljajo ali odstavljajo ministre za zdravje. Odgovorne, še posebej pa vpletene, pozivajo, naj javnosti sporočijo konkretna imena za ta kriminalna dejanja. Država pa jih mora zaščititi, poudarja Možina. Po njegovem mnenju morajo biti ukrepi proti korupciji sistemski, temeljiti in takojšnji.

Opozoril je tudi, da zdravniške organizacije že več kot eno leto prepričujejo nosilce oblasti o nujnosti celovite strukturne reforme zdravstva, brez katere se stanje samo še poslabšuje. Po njihovem mnenju je za "majhne korake v pravo smer" prepozno.



Tako ne sprejemajo politike taktiziranja pri odlašanju z reformo zdravstva. Predsednika republike Boruta Pahorja ponovno pozivajo, naj s svojo avtoriteto pomaga pri vzpostavitvi potrebnega dialoga pri reševanju zdravstva znotraj koalicije ter v širšem parlamentarnem in političnem prostoru.

Premierka je plačana, da išče rešitve

Na vprašanje, koga bi si želeli na ministrstvu za zdravje, je vodja sindikata Fides Konrad Kuštrin odvrnil, da "predsednica vlade dobiva plačo, da poišče kandidata". Ideje, da bi Bratuškova začasno vodila zdravstveni resor, Možina ni želel konkretno komentirati. Dejal je, da le ona pozna svoje osebnostne lastnosti in koliko ima razpoložljivega časa, da prevzame še ta resor.

Glede morebitne kandidature kirurga Danijela Bešiča Loredana pa je Kuštrin dejal, da sicer nima nič proti njemu, a glede na njegovo izjavo, da v enem letu ni mogoče izvesti reforme, je mogoče bolje, da ostane tam, kjer je.

Komentarjev 4
  • mph 20:44 26.marec 2014.

    Nujno bi bilo vpeljat policijsko preiskavo s katerimkoli metodami, da se ugotovi, ZAKAJ TOČNO je odstopila ministrica.

  • dragec 20:15 26.marec 2014.

    neumnost in blamaža, zdravniki rotijo ministrico, da naredi red. kdo dela nered v zdravstvu-prav ZDRAVNIKI, najbolj skorumpirani, najbolj vplivni, ........ za stanje v zdravstvu javnosti v SLO naj odgovarjata Zdravniška zbornica in FIDES

  • anze40 20:02 26.marec 2014.

    http://shrani.najdi.si/?0/12U/ywGzscO/jansa-pomagaj.jpg