Slovenija
77 ogledov

Zdravniki so le delali več ur

UKC Ljubljana slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje,
MZ: Preračuni Ajpesa so napačni, novih zaposlitev je le 43.

Zaposlenih v zdravstvu je bilo junija letos na podlagi delovnih ur le za 43 oziroma 0,13 odstotka več kot jih je bilo lani, so se na podatke agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) odzvali na ministrstvu za zdravje (MZ). Podatek o 800 novih zaposlitvah v zdravstvu, ki ga je objavil Ajpes, je napačen in je interpretiran na osnovi podatkov, ki jih Ajpes obravnava po svoji metodologiji.

Zaznali čez tisoč novih

Ajpes je objavil, da se je od marca do junija letos število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 1.003 zaposlene, od tega največ v zdravstvu, sledijo pa izobraževanje in šport ter ministrstva in organi v sestavi. Za Radio Slovenija je Marjan Širaj iz Ajpesa pojasnil, da največ novih zaposlenih zaznavajo v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani (477), vendar meni, da gre za metodološko spremembo.

Na to so opozorili tudi na MZ. Dejali so, da Ajpes spremlja število zaposlenih na podlagi delovnih ur, na katere pa imajo vpliv različni dejavniki – dejansko število zaposlenih, število delovnih dni in praznikov, ure odsotnosti, izplačilo nadur oziroma njihovo koriščenje kot prostih dni. "Na MZ menimo, da je metodologija Ajpesa za ocenjevanje zaposlenosti v zdravstvu neprimerna, saj delo v zdravstvu, v nasprotju z nekaterimi drugimi poklici v javni upravi, predvsem v bolnišnicah, poteka za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva 24 ur na dan," so povedali na MZ.

Po podatkih sindikata Fides se zdravnike v zadnjem letu zaposluje le tam, kjer gre za nadomeščanje. "Tudi tisti, ki imajo specializacije, na zaposlitev čakajo po več mesecev," je poudaril Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa.

Komentarjev 2
  • privat 11:27 11.september 2013.

    koliko hoče..kdo kontrolira??

  • suzana.kos 09:48 20.avgust 2013.

    koliko nadur je torej v povprečju imel zaposleni v zdravstvu?