Slovenija
42 ogledov

Zdravniki spet omenjajo stavko

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
Fides je zaradi nezadovoljstva s potekom pogajanj z vlado glede plač zdravnikov glavni odbor sindikata preoblikoval v stavkovni odbor.

Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je danes poudaril, da se bodo še naprej pogajali, a se bodo ob tem tudi pripravljali na stavko, ki bi bila jeseni. Pogajanja z vlado potekajo že od marca, a večjega napredka doslej niso dosegli, je danes izpostavil Kuštrin. Prav tako še vedno niso sprejeti standardi in normativi za zdravnike, za katere so v Fidesu zahtevali, da se sprejmejo takoj in ki so tudi za članstvo Fidesa prva prioriteta.

Fides je sicer edini sindikat javnega sektorja, ki se strinja z vladno idejo spremembe plačnega sistema in z uvedbo spremenljivega dela plače, je danes poudaril Kuštrin. Med drugim zahtevajo, da bi lahko presegli 57. plačni razred, ki je za zdravnika v javnem sektorju zdaj zgornja plačna meja. "Če pa vlada ni pripravljena na to, naj nas izpusti iz plačnega sistema javnih uslužbencev," poziva Kuštrin.

Stavko načrtujejo v jeseni. Po besedah Kuštrina so precej blizu odločitvi, kakšno obliko stavke bodo uporabili. Verjetno bo razlika med primarno, sekundarno in terciarno ravnijo. A predsednik Fidesa je poudaril, da vendarle upajo na dogovor z vlado še pred tem. "Časa je več kot dovolj. S to napovedjo, spremembo glavnega odbora v stavkovni odbor, smo želeli opozoriti na resnost situacije in opozoriti vodstva zdravstvenih zavodov na to, kaj se pripravlja," je pojasnil.

Komentarjev 6
  • dd 10:02 19.maj 2016.

    Nikoli jim ni dovolj. Naj raje uredijo neznosne čakalne vrste, grozno organizacijo, nesposobnosti nekaterih zdravnikov, izostano izdajanje izvidov, napake v zdravljenju,... Kaj na teh področjih nikoli ne bodo uredili stvari? Glavno je, da imajo stavko za nezaslužene plače. fujKaj ...prikaži večj pa če bi bolniki naredili kakšno stavko, da jih malo streznemo.

  • Avatar Leon
    Leon 07:50 19.maj 2016.

    Nadaljuje se reality show Big Sindikat !

  • Janez_53 17:22 18.maj 2016.

    Bo že enkrat konec teh izsiljevanj??? Pa kaj res večina v javnem sektorju misli, da ljudstvo denar serje??? Višje kot ste na družbeni lestvici, bolj ste pogoltni!!! Za rajo, ki se trudi preživeti z bornimi 500 evri (če jih sploh ...prikaži več dobi!!!), vam je prav malo mar, skrbi vas le za lastno rit!!! Sprevrženost, da ji ni para!!!