Slovenija
19 ogledov

Zdravniki vztrajajo, vlada tudi

Žurnal24 main
Vlada in sindikati včeraj parafirali usklajene člene novega zakona; neusklajeni še položajni in dodatki za dežurstva. Novela danes na vladi.

"Včeraj smo podpisali usklajene člene," potrjuje vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi in dodaja, da še vedno ostajata neusklajena člena, ki opredeljujeta položajni dodatek in dodatek v času dežurstva. Vlada je danes kljub temu obravnavala celoten predlog, torej tudi ta še neusklajena člena.

Ministrica Irma Pavlinič Krebs je na tiskovni konferenci po seji vlade povedala, da se je v torek o neusklajenih vprašanjih dodatkov nekaj ur pogovarjala s predstavnikom sindikalne pogajalske skupine. Dodatek za dežurstva se dotika zlasti zdravnikov in zato ministrica postavlja vprašanje, kako bo predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin pojasnil slovenski javnosti, da 1500 evrov bruto ni zadostno plačilo za dežurstvo v soboto in nedeljo.

Ministrici, članici stranke Zares, ki zagovarja laži, si ne bomo pustili brati levitev, toliko za začetek. V pojasnilo pa še: zdravnik, ki je prejšnjo nedeljo uspešno presadil srce in ledvice v Ljubljani, je zaslužil na uro manj kot 20 evrov. To je resnica. Dva kilograma ali pa tri češenj. O tem je treba govoriti.
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES

 

"Če danes zdravnik ob dežurstvu v soboto in nedeljo prejme 2.000 evrov bruto, bi po odpravi plačnih nesorazmerij prejel 1.500 evrov bruto," pojasni ministrica, ki se na novinarski konferenci po seji vlade vpraša, s kakšnim argumentom bodo zdravniki pojasnili, da to ni zadostno plačilo. "Mi smo seveda dolžni zagotoviti, da dežurstva so, in to plačilo je po oceni vlade korektno."

Spravili so se nad skupino, ki je primanjkuje
Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin za Žurnal24 odgovarja: "Ko se govori o teh 1.500 evrov bruto, je treba poudariti, da zdravniki, ki zagotavljajo nujno medicinsko pomoč čez vikend, delajo 48 ur." Kuštrin ob tem poudarja, da je treba izpostaviti tudi urno postavko: "Vrednost ure zdravnika specialista v 55. plačnem razredu, torej v najvišjem razredu, je 13 evrov neto, vrednost nadure je 14 evrov neto, povprečna vrednost nadure v nedeljo, pa je 19 evrov in 7 centov.“

Prvi mož zdravniškega sindikata nadaljuje, da to potezo vlade razumejo kot demonstracijo moči brez argumentov in izpostavi, da so se lotili poklicne skupine, ki je je bistveno manj, kot bi bilo treba: "V tej državi manjka približno dva tisoč zdravnikov. Zato tisti zdravniki, ki delamo, delamo več. Nihče ne dela več po svoji volji, vendar za zagotovitev oskrbe je to pač potrebno," poudarja.

O stavki je sicer po njegovih besedah govoriti še prezgodaj, pove pa, da se bo o vladnih argumentih seznanil glavni odbor sindikata zdravnikov in po potrebi formiral tudi stavkovni odbor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.