Slovenija
1684 ogledov

Zdravniki zagrozili: V tem primeru se ne bodo pogajali

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Zdravniki so zbrali skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema.

Zdravniški sindikat Fides je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema. S ponudbo vladne strani za pogajanja niso zadovoljni, ob tem poudarjajo, da se znotraj enotnega sistema plač niti ne bodo pogajali, je predsednik Konrad Kuštrin pojasnil pred izredno letno konferenco sindikata.

Konrad Kuštrin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kuštrin je po koncu seje glavnega oz. stavkovnega odbora Fidesa povedal, da so v sindikatu zbrali skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema. "Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov," je dejal. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem DZ.

Glavni odbor oz. stavkovni odbor je po njegovih besedah na današnjem sestanku sprejel nekatera stališča, ki jih bo predstavil na izredni letni konferenci, ki se je začela ob 16. uri. Ta je za javnost zaprta, sprejeta stališča bodo v sredo predstavili na novinarski konferenci.

Minister prišel z novimi predlogi sprememb

Minister Danijel Bešič Loredan je sprva udeležbo na konferenci po Kuštrinovih besedah zavrnil, nato pa pred pred dvema dnevoma sporočil, da se je bo vseeno udeležil. Minister je na konferenco prispel okoli 17.30, izjav za medije pa ni želel dati.

Danijel Bešič Loredan | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Ob potrditvi udeležbe je sindikatu po Kuštrinovih besedah poslal predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju oz. vladna izhodišča za pogajanja, ki po oceni sindikata v ničemer ne omogočajo odprave plačnih nesorazmerij, prav tako ne predvidevajo primerljivih plač zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz drugih držav EU.

Vladna stran obljublja zgolj odpravo plačnih nesorazmerij za pripravnike in druge mlade zdravnike, o zdravnikih specialistih pa ni bilo govora, niti ne o dvigu plačnega stropa za zdravnike, je dodal predsednik Fidesa.

"Vlada je očitno pripravljena delovanje javnega zdravstvenega sistema z vsemi posledicami žrtvovati na račun enotnega plačnega sistema, ki sploh ni več enoten," je opozoril. Sistem po njegovih besedah posredno povzroča ustavno kršenje bolnikov pravic, saj podi zdravnike iz javnega sektorja in tako bolnikom onemogoča ustrezno in hitro obravnavo. Od ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana v sindikatu zato pričakujejo, da bo danes prišel predstavil drugačen predlog.

Konferenca sicer poteka pod sloganom Dovolj nam je, predstavlja pa slovesni zaključek uspešne akcije zbiranja podpisov peticije z zahtevo po izločitvi zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • viljem 20:59 20.september 2022.

    Cigoti so za njih gospodje.

  • Pišmevuh 20:39 20.september 2022.

    Bojim se, da bodo zagrozili, da ne bodo želeli cepit proti kovidu. Te smo pa v ri ti. Naj poimensko objavijo koliko je kdo dobil kovid dodatkov.

  • Ender3 20:31 20.september 2022.

    Bogovi v belem, če želite rušiti zdravstvo še, z izseljevanjem in pogojevanjem, je prišel čas, da država prične delovati z dekreti in ne ukrepi. Kaj mislijo da bodo z 3500 podpisi nadaljevali z pohlepom in poveličevanjem svojega ceha. Kaj pa ...prikaži več ostali deležniki v zdravstvu, kaj mislite da bodo tiho, Če si želite vojno z njimi, kar nadaljujte, če ne veste, da ste najprej od njih, soodvisni. Dovolj je....tudi državljanom odvisnih od vašega ne/dela.