Slovenija
17 ogledov

Zdravnikom grozijo tudi na klepetalnicah

Zobozdravnik Daša Purgaj
Včeraj smo bili priča novi grožnji zobozdravnici. Po besedah Popoviča so zdravniki in zobozdravniki praktično vsak dan priča različnim grožnjam. Zato bi lahko zavodi bolje usposobili zdravnike.

Včeraj je v zdravstvenem domu v Polju pacient zobozdravnici grozil s smrtjo. Razjezilo naj bi ga, ker mu ob prvem obisku v ordinaciji ni hotela popraviti zob, ampak ga je naročila za drugi datum. O grožnji so bili obveščeni tudi na policiji, nam je povedal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Zobozdravnico je dogodek zelo pretresel. V zdravstvenem domu so ji zato omogočili dodatni izredni dopust in razgovor s psihologom, ki zaposlenim v Zdravstvenem domu Ljubljana pomaga od leta 2009 dalje.  

Na srečo se včerajšnji dogodek ni končal tako tragično kot pred štirimi leti, ko se je v prostorih zobozdravstvene službe v Zdravstvenem domu Ljubljana na Kotnikovi ulici zgodil brutalen umor. 29-letni moški, doma iz okolice Novega mesta, je z nožem do smrti zabodel 33-letno zobozdravnico, nato pa si je poskušal soditi sam.

Grozijo tudi v spletnih klepetalnicah

Groženj zdravnikom je vse več. "Zdravniki in zobozdravniki so praktično vsak dan priča različnim grožnjam. Medijsko odmevni so le najbolj skrajni primeri. Za Slovenijo je izrazito značilno vsesplošno in povsem odkrito vzbujanje sovražnega ozračja nad zdravniki. Sovražni govor zoper zdravnike povsem necenzuriran zasledimo v številnih spletnih klepetalnicah," je za zurnal24.si povedal pravni svetovalec sindikata Fides Bojan Popovič.

Najbolj so izpostavljeni splošni zdravniki in zobozdravniki, ki delajo v nočnem času, in tisti, ki delajo na terenu. "V splošnem so fizičnim grožnjam najbolj izpostavljeni zdravniki primarne ravni, h katerim prihajajo ljudje dobesedno s ceste. Več nasilja čutijo zdravniki, ki delajo s skupinami pacientov, ki so že znane po svoji agresivnosti. Kriminalu belih ovratnikov, ko zdravnikom grozijo razni vplivni posamezniki, pa so izpostavljeni vsi zdravniki približno enako," je povedal Popovič.

Popolna varnost težko dosegljiva

Popolne varnosti zdravnikov ni mogoče doseči, ker zdravnik in pacient prihajata v neposredni fizični stik, pravi Popovič in dodaja, "da bi lahko zavodi bolje usposobili zdravnike za pravočasno zaznavanje nevarnosti in ukrepanje v takšnih primerih".

Kot so nam povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana, so njihovi zaposleni primerno izobraženi in usposobljeni v primerih, ko pride do verbalnih ali fizičnih groženj. Imajo pa tudi ustaljene varnostne ukrepe v obliki fizičnega varovanja, videonadzora, pregleda prihoda in odhodov, izobraževanja zaposlenih v smislu reševanja konfliktnih situacij oz. v izogib konfliktu, psihologa za pomoč posameznikom, ki se znajdejo v težkih poklicnih situacijah, ter vse ostale ukrepe, vezane na varnostni načrt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.