Slovenija
155 ogledov

Zdravnikom naj ne bi več odvzemali licenc

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na skupščini zdravniške zbornice razprava o tem, da zdravnikom, ki izvajajo homeopatijo ne bi več grozili z odvzemom licence.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) bo na jutrišnji skupščini, ki je namenjane alternativnim metodam zdravljenja, ponovno odprla tudi vprašaje homeopatskega zdravljenja.

Homeopatija v Sloveniji trenutno spada pod alternativno zdravljenje. Po zakonu jo lahko izvajajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, vendar hkrati ne smejo delovati v sklopu uradne medicine. Zdravnikom, ki izvajajo homeopatsko zdravljenje, po sedaj veljavni zakonodaji grozi odvzem licence in posledično prepoved dela v sklopu uradne medicine.

"O tem smo se veliko pogovarjali, imeli več sestankov na ZZS. Trenutno smo edina država v Evropi, kjer zdravnikom, ki zdravijo tudi s homeopatijo, grozi odvzem licence," pravi Ana Krušič Kaplja, ki je zato, da se lahko ukvarja s homeopatijo, vrnila zdravniško licenco.

Homeopatija kot popoldanska zasebna praksa?

"V Sloveniji je precej zdravnikov, ki po tiho simpatizirajo s homeopatijo. Veliko pa je tudi takih, ki imajo glede homeopatije pomisleke, ker o njej ne vedo dovolj," pravi Maruša Hribar, predsednica sekcije za homeopatijo na Slovenskem farmacevtskem društvu.

Zdravniška stroka naj bi torej na jutrišnji skupšini razpravljala o tem, ali bodo zdravniki lahko zdravili tudi homeopatsko, ne da bi jim grozil odvzem zdravniške licence. Kakšna bi lahko bila ureditev, še ni natančno znano, po nekaterih podatkih naj bi zdravnikom dovolili izvajanje dvojne prakse, kar pomeni, da bi jim omogočili popoldansko zasebno homeopatsko prakso.

Okoli sto zdravnikov s homeopatskimi znanji

Po podatkih Slovenskega homeopatskega društva je pri nas okoli sto zdravnikov, ki so v zadnjih desetletjih pridobili homeopatsko znanje. "Slovensko homeopatsko društvo je akreditirano za homeopatsko izobraževanje. To poteka na podlagi izhodišče Evropskega odbora za homeopatijo," razlaga Irena Gorišek, predsednica društva. Triletno osnovno podiplomsko izobraževanje in usposabljanje poteka v obliki vikend seminarjev.

Homeopatija ne bo del javnega zdravstva

Na ministrstvu za zdravje so o napovedih glede "legaliziranja" homeopatije v zdravniških krogih
seznanjeni neuradno. 

Če bo sprejeto strokovno mnenje, da lahko homeopatska zdravila predpisujejo tudi zdravniki, bo potrebna zakonodajna sprememba, ki bi tudi natačno opredelila ureditev, po kateri bo omogočeno homeopatsko zdravljenje tudi zdravnikom. Kot vse kaže pa bo homeopatija tudi v prihodnje samoplačniška in ne bo krita iz zdravstvene blagajne. Cene so različne in se za prvi pregled gibljejo med 30 in 100 evri, cene naslednjih pregledov so nižje.

Homeopatska zdravila v lekarnah štiri leta

Slovenska zakonodaja je homeopatska zdravila prvič opredelila kot zdravila za uporabo v humani medicini konec leta 1999, v zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih. Pred štirimi leti so homeopatska zdravila tako začeli prodajati v lekarnah. Magistri farmacije so trenutno edini, ki ki smejo izdajati homeopatska zdravila. "Farmacevti v lekarnah so glede svetovanja bolnikom, ki želijo homeopatsko zdravilo, zelo časovno omejeni," pravi Hribarjeva.  Izobraževanje farmacevtov je potekalo v okviru Lekarniške zbornice Slovenije, farmacevti pa so izobraženi za svetovanje pri lažjih akutnih stanjih, kot soprehladi, težave s ptrebavili, glavobol, piki žuželk, herpes, menstrualne težave ...

Preberite tudi komentar Vključevanje alternativnih metod je nujno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.