Slovenija
156 ogledov

Zdravniška zbornica glede Neže Arnolj od UKC zahtevala dokumentacijo

neža Žurnal24 main
Zdravniška Zbornica Slovenije bo preučila domnevno neustrezno zdravljenje dveletne Neže Arnolj. Starši se bojijo, da zaključkov ne bodo naredili le na podlagi obstoječe dokumentacije, saj ta ne odraža dejanskega stanje deklice, ki od danes tudi diha samostojno.

"Zdravniška zbornica Slovenije je seznanjena z zadevo o domnevno neustreznem zdravljenju deklice Neže Arnolj. V petek, 4.11.2016, je zbornica UKC tudi zaprosila za predajo medicinske dokumentacije. S primerom se bo seznanil odbor za strokovna medicinska vprašanja (OSMV) in sprejel odločitev o nadaljnjih postopkih, " so na naše vprašanje, ali bodo glede obravnave dveletne Neže, ki leži na UKC Ljubljana, sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije.

UKC: Žal je prišlo do zapleta

Kot smo poročali, dveletna Neža leži Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, predstojnik oddelka je Ivan Vidmar. Deklico so v bolnišnico sprejeli avgusta, domnevno zaradi popuščanja srca, nekaj dni kasneje so so premestili na intenzivno terapijo in uvedli zunajtelesni krvni obtok, ker naj srce ne bi bilo več sposobno samostojno delovati delovati samostojno. Krvni strdki, ki so se nabirali v ceveh in na katere sta starša opozarjala, so povzročili možgansko okvaro.

Na UKC pravijo: "Žal je med zdravljenjem in postopki, ki so zahtevali priključitev na zunajtelesni krvni obtok, prišlo do zapleta (nevrološke okvare), kljub nenehnemu spremljanju posameznih medicinskih kazalcev. Takega zapleta, kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih v takih primerih zdravljenja uvajamo, ne moremo povsem preprečiti."

Zaradi možganske okvare in zdravniške ugotovitve, da srce ni več sposobno delovati (Izvidi kažejo, da je ob odklopu delovalo enako močno, kot ob sprejemu v bolnišnico, 27 odstotno), so se zdravniki odločili, da deklico odklopijo iz zunajtelesnega obtoka. Čeprav so sprva napovedali, da bodo glavico še enkrat slikali, so si premislili in se odločili, da deklico odklopijo takoj. 27. septembra se družina poslovila od deklice, ki naj bi v nekaj urah umrla. Vendar deklica živi še danes. 

Diha samostojno

Danes, skoraj šest tednov po tem, ko so Nežo odklopili z naprav in napovedali, da bo umrla, je bila deklica že nekaj ur poskusno brez respiratorja. Brez težav je torej dihala sama, nam je potrdila njena mama Zala Arnolj. Nežo hranijo preko nasogastrične sonde, to je cevka, ki jo skozi nos in požiralnik uvedena v želodec.

Mama: Upam, da bodo upoštevali tudi to, da se njeno stanje izboljšuje

Odziv Zdravniške zbornice Slovenije je prvi uraden odziv - poleg ZZS so o domnevnih nepravilnostih pri zdravljenju dveletnice starši obvestili tudi ministrstvo za zdravje. Starši so informacije, da bodo na ZZS preučili zdravljenje Neže seveda veseli, bojijo pa se, da bodo zaključki temeljili zgolj na obstoječi dokumentaciji. "Njeno dejansko stanje je drugačno, kot kaže dokumentacija," poudarja mama. Kot je potrdil predstojnik oddelka kjer se Neža zdravi, primarij Ivan Vidmar, je Neža od 27.septembra v paliatrivni oskrbi, kar pomeni, da so na UKC Ljubljana njeno zdravljenje zaključili.

Številne podobne zgodbe

"Odkar so našo zgodbo objavili mediji, se nam je oglasilo ogromno ljudi s podobnimi zgodbami. Kot kaže se take stvari dogajajo zelo pogosto - če pride do poškodbe glavice,m se otroka odpiše," razlaga mama. Družina si tako še naprej prizadeva, da bi jim zdravniki na ljubljanskem UKC, v katere so izgubili zaupanje, saj se bojijo, da prikrivajo napake v zdravljenju, omogočili premestitev in osebno obravnavo deklice v tujini.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Mirijam Mirijamca 11:44 09.november 2016.

    A mati mora prosit, da se njeno punčko pošlje v tujino na zdravljenje? Prosit more? Pa kaj je s temi dohtarji narobe? A si kdo predstavlja, kaj ta mati preživlja? Nimam besed. Sramota... Dnevi minevajo, mati pa prosi. Ne morem verjet.

  • Avatar Leon
    Leon 11:03 08.november 2016.

    Ubogi starši ! Kaj lahko storijo v takšni državi pravnih hegemonov ?

  • Avatar Leon
    Leon 11:00 08.november 2016.

    Zdravniška zbornica ....................bljag..........golazen hinavska ! Spomnite se ,kako se je obnašala nekdanja predsednica ob smrti otroka v Mariboru .