Slovenija
9 ogledov

Zdravniške plače - pravica ali privilegij?

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je napovedal, da se bodo priključili v Žurnal24 main
Sindikat zdravnikov Fides je zgrožen nad nenehnim valjenjem krivde za težave zdravstvene blagajne na plače. Prvi mož ZZZS Fakin odgovarja: bodite odgovorni in najdite rezerve, o katerih ste govorili.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je bil na novinarski konferenci kritičen do "odsotnosti socialnega dialoga" s strani ministrstva za zdravje in do idej o zmanjšanju zdravniških dopustov, ki so po njegovem povsem primerljivi z EU.

"Videti je, da smo v javnem sektorju zdravniki notranji sovražniki in da nekdo tega notranjega sovražnika očitno potrebuje, da preusmerja pozornost od perečih problemov," je bil oster predsednik Fidesa.

 

Zdaj, ko držijo kuli v rokah, naj se izkažejo.

Samo Fakin

 

Kuštrin pravi, da so zdravniške organizacije o predvidenih spremembah slabo obveščene, razmere za delo zdravnikov pa se niso spremenile na bolje, kvečjemu na slabše.

Zdravniški dopusti so "zgodba, ki se kar naprej ponavlja", še pravi Kuštrin. "Zase lahko rečem, da imam 43 dni dopusta, če ne bi bil star 50 let, bi jih imel 39, in to se mi ne zdi veliko dopusta, če se primerjam s kolegi v Evropi, pa sploh ne. To govoričenje Sama Fakina in raznih Jakličev se mi zdi nevredno komentarja," pravi Kuštrin.

"Ničesar še nismo naredili, očitki pa že tu"
Minister Borut Miklavčič očitke Fidesa zavrača: "Ničesar še nismo naredili, a očitki so že tu,"  je dejal za TV Slovenija. Dodal je, da je zakon o zdravstveni dejavnosti v sklepni fazi koalicijskega usklajevanja in da bo junija šel v javno razpravo, takrat pa pričakuje tudi pripombe zdravnikov.

Bodite odgovorni, najdite rezerve
Samo Fakin
, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), odgovarja: "Mi pričakujemo, da bo zdravstveni sistem vzdržen in da bodo zavarovanci oskrbovani tako, kot je treba." Pri tem pa morajo po Fakinovem mnenju svoj del odgovornosti prevzeti tudi tisti, ki so se dogovorili za takšne plače. Kot dodaja, bi morali zdravniki sami poiskati rezerve, še posebej zato, ker je "Kuštrin še pred enim letom trdil, da je znotraj zdravstvenega sistema na voljo za 250 milijonov evrov rezerv".

Fakin Kuštrinu: Prevzemite svoj del odgovornosti. © Dejan Mijović

 

Glede novic, da si vlada prizadeva zamrzniti plače zdravnikov, Fakin pravi, da so to ideje, ki so stalno prisotne v medijih, opozarja pa, da bo zvišanje zdravniških plač, kot jih predvideva plačni dogovor, sprejet pod Janševo vlado, celotna družba  zelo težko prenesla. Po njegovem bi lahko sredstva v zdravstveni blagajni privarčevali tako z brzdanjem plač kot tudi z boljšo organizacijo dela, pri čemer bi lahko z manj ljudmi naredili več. Po njegovem je treba zmanjšati število dni dopusta in oklestiti različna nadomestila. Prav tako bi bilo treba izpeljati boljšo prepustnost oskrbe pacientov ter znižati materialne stroške, tudi z boljšo izkoriščenostjo javnih naročil, dodaja Fakin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.