Slovenija
14 ogledov

"Zdravstvena bo še bolj nepopularna"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Pokojninska reforma v torek v parlament. Pahorja nepriljubljenost ne skrbi, saj je prepričan, da bo iz mandata odšel kot "najuspešnejši premier".

Danes se je srečala ožja skupina Ekonomsko-socialnega sveta. Razpravljali so o predlogu sprememb v pokojninski zakonodaji.

Premier Borut Pahor je prepričan, da dela prav, čeprav je reforma naletela na številne negativne odzive.

"To je veliki finale socialnega dialoga. Pokojnine za tiste, ki so že v pokoju, bodo višje. Če ne bi sprejeli tega zakona, bi se leta 2021 začel bankrot države. Jaz nisem predsednik vlade, ki bi to dopustil. In minister Svetlik ni minister, ki bi to dopustil," je prepričan Pahor.

Ko sem bil na vrhu Olimpa, državljani niso imeli veliko od tega, zdaj sem ponosen, ker dajem državi vse, kar znam. To, kar delam zdaj, je vredno moža.
Borut Pahor

Pahor ima drugačna merila
"Sem predsednik vlade, ki bo iz mandata odšel verjetno kot najbolj nepopularen, a najbolj uspešen,"
še meni premier, ki mu je nedavna anketa pokazala, da je, kar se tiče priljubljenosti, res strmoglavil.

Komentiral je tudi kazalce stopnje gospodarskega kriminala. "Skrbeti bi nas moralo, če bi kazalci kazali, da ga je manj," je dejal.

Uvedli nekatere spremembe
Nekatere podrobnosti pokojninske reforme je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Prehodu na 41 oziroma 43 let pokojninske dobe bo nekoliko postopnejši: od šest na štiri mesece. Upošteval se bo tudi vojaški rok in porodniška. Zavarovanci bodo imeli direkten vpogled v podatke Zpiza, ki bo tudi dolžan obveščati, še posebej vse, ki bodo dopolnili 58 let.

Obdobje za določitev pokojninske dobe pa bi po zadnjih predlogih znašalo 28 let.

Zdravstvena bo še manj priljubljena
Do petka lahko partnerji še pošljejo pripombe, ki sta jih Pahor in Svetlik poimenovala "dopolnila za zlati gol" – nanašale naj bi se predvsem na manjše spremembe. V torek pa bo reforma romala v parlament. "Tik za pokojninsko gremo," tako Pahor, "v zdravstveno reformo. Ta bo še bolj nepopularna od pokojninske."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.