Slovenija
87 ogledov

Zdravstveni čipi za Avstrijce?

Zdravnik Reuters
Avstrijski državljani z vsajenimi čipi? Gre za predlog zdravnika in politika Marcusa Franza. Čip naj bi vseboval vse podatke posameznikovega zdravstvenega kartona.

Po psih so na vrsti še ljudje, vsaj kar se tiče razmišljanja člana avstrijske neoliberalne stranke Team Stronach, ki jo je leta 2012 ustanovil avstrijsko-kanadski multimilijarder Franck Stronach. Marcus Franz, nekdanji primarij ene izmed dunajskih bolnišnic, danes pa med drugim tudi glavni tajnik omenjene politične stranke, bi vsem državljanom vstavil vsadek, čip z njihovimi zdravstvenimi podatki. Predlog je objavil v strankarskem glasilu ortnerline.at.

Kot enega izmed glavnih argumentov za takšno novost Franz navaja veliko zmanjšanje zdravstvene dokumentacije in administracije, ki je iz tega naslova potrebna. Izpostavlja tudi koristi morebitnega pacienta, saj čipa enostavno ni moč "pozabiti doma, ga izgubiti ali založiti", čipi bi izključili tudi možnost kakršnega koli ponarejanja. Franz še izpostavlja, da je čipiranje nekje v medicini že stalna praksa, pri čemer navaja srčne vzpodbujevalnike.

Čip bi glede na njegov predlog vseboval le tiste podatke, s katerimi bi se njegov lastnik strinjal, predvsem pa tiste, ki so pomembni za njegovo zdravstveno stanje. Podatki bi bili vidni le na čipu, vpogled vanje bi imelo le zdravstveno osebje v času oskrbe lastnika vsadka.

Čeprav gre na tej točki zgolj za poizkus, kako bi na takšen predlog - vkolikor bi ga predlagal uradno - reagirala javnost, je ta zaskrbljena. "Svojih otrok ne pustimo čipirati," so pogosti naslovi v avstrijskih medijih, avstrijski državljani podpisujejo tudi peticijo zoper takšen zakon.

Komentarjev 1
  • Uros Bukovec 16:18 11.julij 2014.

    Seveda ne pozabit, da vsak ki si bo dal vsadit ČIP, gre v PEKEL. Zdej če tega ne razumete je drugo vprašanje, verjetno pa potem tudi ne verujete v Boga in edinorojenega sina Jezusa ki ga je poslal.