Slovenija
26 ogledov

Zdravstvo je za na urgenco

slovenija 01.04. dr. erik brecelj, onkoloski institut, portret, ljubljana; foto: Saša Despot
Zdravniki. Pozivajo k takojšnji zdravstveni reformi, saj grozi razpad javnega zdravstvenega sistema. Javna naročila. Imamo veliko slabih praks brez kazenskih ali odškodninskih posledic.

"Pri svojem vsakodnevnem delu vidimo, da zdravstveni sistem dejansko razpada," opozarja vodja Iniciative neodvisnih zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo Danijel Bešič Loredan. "Če bomo sesuli sistem javnega zdravstva, tu ni več poti nazaj. Mislim, da ga nobena država na svetu ni sposobna postaviti nazaj," dodaja član iniciative Erik Brecelj. Po njegovi oceni nimamo več časa za dolgoročne ukrepe v zdravstvu, takoj moramo sprejeti urgentne ukrepe.

V skrajni sili pa ulica

"Javna sredstva, pridobljena iz dela državljanov, namenjena zdravljenju bolnikov, se porabljajo netransparentno, brezplačen dostop do storitev javnega zdravstvenega sistema je za paciente vedno težji," opozarjajo zdravniki. Brecelj je kritičen do trenutne in do vseh prejšnjih vlad, ki so zdravstvene reforme le obljubljale. Tako je celotno zdravstvo po njegovih besedah v krizi še ranljivejše, kot bi bilo, če bi se reforme res izvedle. Od vlade zahtevajo takojšnje ukrepe, v nasprotnem primeru so pripravljeni pozvati bolnike in zdravstvene delavce, naj gredo na ulice.

Mehanizmov za boljše gospodarjenje z javnimi sredstvi v zdravstvu in drugje je veliko, vendar volje za bolj transparentno in smotrno porabo sredstev ni, ugotavlja predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. "Zakaj bi tudi bila, če je plenjenje javnih sredstev postala dejavnost, ki ni tvegana in prinaša velike zaslužke," pravi in dodaja, da še nihče ni kazensko ali odškodninsko odgovarjal. Že pred desetimi leti so ugotavljali, da se je v zdravstvenem sistemu skoraj 70 odstotkov javnih naročil sklenilo izven predvidenih postopkov javnih naročil.

Nujna materialna odgovornost za sprejete odločitve

* Iniciativa. Zdravniki so se v iniciativo povezali "zaradi neurejenih in kritičnih razmer v zdravstvu". Včeraj so predstavili dokument z rešitvami za javno zdravstvo, ki so ga že predstavili zdravstvenemu ministru.

* Očitki. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali ministrstvo za zdravje (MZ) bi ob zmanjševanju sredstev za zdravstvo morala obvestiti izvajalce, katerih zdravstvenih storitev ne bodo več opravljali. Ta odgovornost je preložena na izvajalce. Ves čas se govori o zmanjševanju stroškov dela, nič pa o znižanju materialnih stroškov. Nič se ne naredi, da bi se izboljšalo vodenje zavodov, vodstvene kadre se večinoma še vedno postavlja po političnem ključu. Priča smo sistemski korupciji v zdravstvu, za katero odgovorni vedo ali pri njej sodelujejo.

* Predlogi. Treba je opredeliti osnovno zdravstveno košarico, ki bo v celoti financirana iz javnih sredstev. Oblikujejo se še nadomestna vzporedna dodatna zavarovanja, ki financirajo tisto, česar ni v osnovni košarici. Vzajemno in ZZZS bi združili v nacionalno zdravstveno zavarovalnico v državni lasti, ki pa na trgu konkurira z drugimi zavarovalnicami. Transparentno naj se definira poraba javnega denarja, določi naj se normative dela za zdravnike, ustavi naj se nezakonito integracijo zasebnega zdravstvenega sistema v javnega. Določijo naj se drugačna merila pri izbiri vodstev javnih zavodov, tako vodilni kot nadzorni organi naj prevzamejo materialno odgovornost za odločitve.

* Prvi odzivi. "Pri celovitem reševanju problematike je treba spremeniti zakonodajo tudi na področjih, ki niso v pristojnosti MZ, eden od takšnih je zakon o javnem naročanju. Sicer pa je MZ nekaj sprememb zakonodaje že predstavilo, eden od pomembnejših reformnih zakonov (zakon o zdravstveni dejavnosti) pa bo javnosti predstavljen v nekaj tednih," pravi minister Tomaž Gantar. ZZZS pa pravkar pripravlja nov strateški razvojni program ZZZS za obdobje 2014–2019; v okviru tega programa bo ZZZS opredelil tudi mnenje v zvezi s prostovoljnim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Komentarjev 4
  • Maat Sna 22:08 20.november 2016.

    GIBANJE ZA OHRANITEV IN IZBOLJŠANJE JAVNEGA ZDRAVJA ni uspešno v parlamentarni skupnosti.Predsednika ga ne upoštevata.10let se nič ne premakne,ker je večja moč v kapitalistični miselnosti-dobiček,kot pozraviti in skrbeti za ljudi vseh starosti .Denar,ki ga ljudje damo za izbolšave vsak mesec ...prikaži večc so gospoda lopovi porabili za drug namen.PRIVATIZIRATI ZDRAVSTVO JE ONEMOOČANJE strokovneHIPOKRATOVE skrbi za preventivo,kurativo vseh populacij in vrst obolenj!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:32 18.november 2016.

    Malo qurac oni stavkajo za nas paciente,njim gre samo za lastne koristi in to že od 91.leta naprej.Lepo je povzeta zahteva ranocelnikov,da naj jim država krije razliko za izgubljen zaslužek privatnega popoldanskega ranocelništva,ker so dopoldan prezaposleni in nesposobni delat privat.Da ...prikaži več pa izvajajo ranocelništvo privat v prostorih javnih zavodov,da nucajo vso energijo,ki jo plačujejo javni zavodi,o tem ne govori nihče in,če bi bil samo en teden minister za zdravje,bi izdal uredbo s katero lahko ranocelniki delajo samo eno in to privat ali javno zdravstvo.Na dveh stolih ne bi bilo dovoljeno,pa bi se vrste avtomatično skrajšale,pacienti pa bi bili zadovoljni z tretmaji in čakanjem na ranocelniške preglede in izvajanje voodoo obredov nad pacienti.

  • privat 09:33 19.maj 2013.

    dobro došli zdravniki v "RAVBARLANDU"...jaz to vidim že od leta 92..da tej državi ni nič drugega kot kraja stoletja brez posledic...no ja malega človeka sodišča strelajo za napako v prepisu besed