Slovenija
16 ogledov

Zdravstvo ženeta v stečaj

Fakin, Marušič Saša Despot
Skupščina ZZZS. Maratonska improvizacija, MZ neuradno miniralo rebalans.

“Najverjetneje bomo razglasili, da ne moremo več financirati programov zdravstvenih storitev, in bomo izvajalcem predlagali nove pogodbe. Če jih ne sprejmejo, bomo prekinili obstoječe pogodbe,” je skrajni ukrep reševanja luknje v zdravstveni blagajni napovedal prvi mož Samo Fakin.

Skupščina je na maratonski seji, ki jo je s “to je neresno” označil celo sam predsednik skupščine, sindikalist Vladimir Tkalec, in zagrozil, da “takih skupščin ne misli več voditi”, zavrnila rebalans finančnega načrta za letos, pred tem pa tudi sklep, da se do konca leta 2012 na dopolnilne zavarovalnice prevali še več stroškov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bi že letos prihranil šest milijonov evrov, če bi namesto deset plačeval le še en odstotek za zdravila z vmesne liste, očala in zobno protetiko za odrasle, pa za nenujne reševalne prevoze in zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega. A 40-milijonska luknja ostaja. Predstavnica ministrstva za zdravje (MZ) v skupščini je Fakinov rebalans označila za linearnega, ukrepe pa za “premalo celovite”, ki z MZ niso bili usklajeni. A na upravnem odboru pred tem menda ni znala pojasniti, kako naj bi bili po njihovo videti celovitejši ukrepi. Delodajalci v skupščini naj bi tako neuradno včeraj le odigrali igro – miniranja rebalansa, trdijo viri. Kaj naj bi MZ s tem pridobilo, pa niso znali pojasniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.