Slovenija
4 ogledov

Združena levica noče zaprtih vrat

Miro Cerar Anže Petkovšek
Srečanja se bodo zvrstila od četrtka do sobote. Brez medijev. Združena levica se s tajnostjo ne strinja.

V SMC so pojasnili, da gre za prva srečanja, brez prisotnosti medijev. Zato točen termin in kraj srečanj nista znana. Prav tako za zdaj ni znano, ali se bodo odzvale vse povabljene stranke.

Doslej si sicer nobena od novoizvoljenih strank v državni zbor ni zaprla vrat za pogovore z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem, le SDS.

SDS je tudi edina stranka, ki jo je najverjetnejši novi mandatar že vnaprej izključil iz pogovorov za sodelovanje v koaliciji. Cerar je sicer dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno.

Vse naj bo javno! 

Iz koalicije združena levica so sporočili, da se bodo pogajanj udeležili. Vendar pa se ne strinjajo s tem, da so ta pogajanja neformalna in skrita pred javnostjo. Menijo, da bi morali biti vsi pogovori v okviru sestavljanja nove koalicije javni, zato nameravajo o poteku pogovorov obveščati javnost. 

"Naši pogoji za sodelovanje s parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami so znani: reforma gospodarstva, konec varčevalne politike, opustitev privatizacije, vzpostavitev plačnega razmerja v javnem sektorju 1:5, ukinitev dopolnitvenega zdravstvenega in vključitev v osnovno zavarovanje idr.," so sporočili iz Združene levice. 

Napovedali nepopuščanje 

V javnosti se že ugiba o možnih kombinacijah strank za novo vlado, ob čemer pa so nekatere stranke že napovedale, da bodo vztrajale pri svojih programskih načelih oziroma ne bodo popuščale.

V državni zbor se je uvrstilo sedem strank. Kot kaže neuradni končni izid volitev, ki jih je Državna volilna komisija objavila v ponedeljek, je SMC zbrala 34,49 odstotka glasov, SDS 20,71 odstotka, DeSUS 10,18 odstotka, SD 5,98 odstotka, Združena levica 5,97 odstotka, NSi 5,59 odstotka, ZaAB pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov.

SMC bo imela 36 poslanskih sedežev, SDS 21, DeSUS 10, SD in Združena levica po šest, NSi pet in ZaAB štiri poslance.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.