Slovenija
19372 ogledov

Arabski emirati, Indija, Butan. Ministrica na službenih ali turističnih poteh?

Phobjikha Valley, Butan, Gangtey Gompa samostan
1/2
Profimedias
Štirje dnevi v Združenih arabskih emiratih, šest dni v Indiji, sedem dni v Združenih državah Amerike, osem dni v Butanu. To so destinacije izven Evrope, ki jih je v zadnjem letu obiskala ministrica Alenka Smerkolj, vodja službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko.

V uredništvo smo prejeli sporočilo bralca, naj preverimo službena potovanja ministrice Alenke Smerkolj, češ da je v zadnjem letu obiskala nekatere destinacije, ki z resorjem, ki ga vodi, nimajo praktično nobene povezave.

Šefica vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko je bila v zadnjem letu na 12 poteh v tujini, so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi.

Po dolgem in počez je prečesala Evropo, kjer se je udeleževala sestankov in konferenc večinoma s kolegi ministri, pristojnimi za evropsko kohezijsko politiko.

Med njimi pa je res tudi nekaj takih krajev, ki bolj spominjajo na turistične destinacije. Pred skoraj natanko enim letom je obiskala Dubaj v Združenih arabskih emiratih, sredi julija je odpotovala v New York, pred dvema tednoma se je vrnila iz kraljevine Butan, v naslednjih dneh se še enkrat odpravlja v Dubaj.

Alenka Smerkolj | Avtor: Anže Petkovšek Alenka Smerkolj Anže Petkovšek
"Ministrica se kot resorna ministrica za evropsko kohezijsko politiko in razvoj v tujini udeležuje formalnih in neformalnih ministrskih ter drugih dogodkov, za katere je resorno pristojna," poudarjajo v njeni službi in dodajajo: "V skladu z usmeritvami vlade sta to evropska kohezijska politika in aktivnosti vezane na izvajanje in implementacijo ciljev trajnostnega razvoja 2030. Odločitve o službenih poteh sprejema kabinet ministrice po posvetovanju s strokovnimi sodelavci."

Na vprašanje o namenu potovanj v Združene arabske emirate, Indijo, ZDA in Butan odgovarjajo, da se je v Dubaju udeležila svetovnega vladnega vrha, kjer je sodelovala v razpravi Globalni dialog za srečo, ki se je osredotočal na razpravo o blaginji ljudi - od vloge vlad in politik, verodostojnega in učinkovitega merjenja blaginje, do zadnjih znanstvenih ugotovitev s tega področja.

V New Delhiju se je Smerkoljeva udeležila zasedanja Ženski gospodarski forum, ki je potekal pod geslom 'Ustvarjanje, inoviranje, razumevanje in vodenje prihodnosti'. Ob robu dogodka se je udeležila tudi sprejema slovenskega veleposlaništva v New Delhiju ob 25. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Indijo.

Ministrica Smerkolj na Ženskem gospodarskem forumu v New Delhiju | Avtor: SVRK Ministrica Smerkolj na Ženskem gospodarskem forumu v New Delhiju SVRK
V New Yorku je ministrica zastopala Slovenijo na vrhu za trajnostni razvoj, kjer je predstavila nacionalno poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030.

Ministrica Smerkolj na obisku v Butanu. | Avtor: SVRK Ministrica Smerkolj na obisku v Butanu. SVRK
"Sodelovanje na forumu je ena izmed aktivnosti, ki so vezane na izvajanje mednarodnega razvojnega sodelovanja, v okviru katerega Slovenija prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter prevzema soodgovornost za odpravo revščine in doseganje trajnostnega razvoja," poudarjajo v vladni službi.

Namen ministričinega potovanja pod Himalajo v kraljevino Butan pa je bila pomoč pri pripravi nacionalnega pregleda Butana o uresničevanju Agende 2030 za trajnostni razvoj, se je ministrica sestala tudi s predsednikom vlade.

Na večino potovanj čez ocean z ministrico potujeta tudi šef njenega kabineta Igor Lakota in tesni ministričin sodelavec Timotej Šooš, ki je med drugim skrbel za pripravo dokumenta Vizija Slovenije 2050, davkoplačevalce pa je stala skoraj pol milijona evrov.

Sodeč po njegovih objavah na družbenih omrežjih, je bil Šoošev obisk pod Himalajo vse prej kot službene narave. (Po objavi članka je Šooš dostop do svojih fotografij na Instagramu javnosti onemogočil.)

 

Exploring the life of budhist monks @ elevation 3100 m. #bhutan #ilovemyjob

A post shared by Tim Soos (@soostim) on

Z vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so nam še sporočili, da namerava Alenka Smerkolj 11. februarja spet odpotovati v Dubaj. Prejela je namreč vabilo resorne ministrice za sodelovanje na Svetovnem vladnem vrhu. V ministričini službi ob tem poudarjajo, da vse stroške potovanja tokrat nosijo organizatorji.

Komentarjev 25
  • Tanja Etno-eko 15:20 10.februar 2018.

    In feet back potovanj v Sloveniji?...kaj na bolje?

  • dragec 17:15 09.februar 2018.

    takoj ukiniti ministrstvo, babo pa skasirati

  • banja 10:52 09.februar 2018.

    Nekoč je Ježek povedal, da je Galeb najdražja ptica pri nas. Danes pa lahko rečemo, da je ena najdražjih smrkelj pri nas - Smerkoljeva.