Slovenija
12 ogledov

Združeni so lahko do poletja

Sedemindvajset občinskih redarjev naj bi bilo trenutno v vseh treh obalnih občin Žurnal24 main
Redarji. Župani ta teden o združitvi. Ideje tudi o združevanju drugih služb.
Če bodo redarji pod eno streho, bodo stroški nižji, inšpekcijska služba pa bo učinkovitejša.
Breda Pečan, izolska podžupanja

"Združeni smo močnejši. Povezovanje pa je potrebno, saj ne živimo eni na Luni in drugi na Marsu," pred četrtkovim sestankom obalnih občinskih vodstev, kjer naj bi se pogovorili o združitvi občinskih redarskih oziroma inšpekcijskih služb, pravi Gašpar Gašpar Mišič, piranski podžupan. Na podlagi zakona o lokalni samoupravi namreč država, če se združijo službe dveh ali več občin, sofinancira polovico vseh stroškov. Poleg manjših stroškov bi z združitvijo dosegli večjo učinkovitost inšpekcijskih služb, redarji pa bi lahko ob večjih prireditvah prehajali iz ene občine v drugo in si tako pomagali.

Sprejeti morajo odloke
Po mnenju Mišiča bi dogovor in izvedbo združitve lahko dosegli do začetka letošnje poletne turistične sezone. "Zadevo je mogoče izvesti dokaj preprosto; na vseh treh občinskih svetih se mora sprejeti enak odlok in določiti, kje bo formalni sedež skupne službe," pove Breda Pečan, podžupanja izolske občine. Formalni sedež skupne redarske oziroma inšpekcijske službe je sicer še stvar dogovora, nekateri pa menijo, da bi bilo najbolj praktično, če bi bil v Izoli.

Skupen taksi, štipendije ...
"Jaz bi šel še dlje in vzpostavil skupno taksi službo, skupen štipendijski sklad, morda celo stanovanjski sklad, v katerega bi vključili še občine Krasa. S tem bi se občine precej razbremenile, koristi pa bi imeli vsi," dodaja Mišič. Podobno razmišlja tudi Pečanova, ki vidi precej koristi pri skupnem prostorskem načrtovanju. Pri združevanju stanovanjskega sklada pa je nekoliko zadržana, saj naj bi bili pri tem vložki občin preveliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.