Slovenija
15 ogledov

Združenje delodajalcev vložilo tožbo

10152007_sindikati_bobo_protesti_t Žurnal24 main
Združenje delodajalcev Slovenije je pri pristojnem sodišču vložilo tožbo, s katero od sindikalnih organizacij zahteva sklenitev navedene kolektivne pogodbe.

Potem ko so včeraj sindikalne centrale zavrnile poziv Združenja delodajalcev Slovenije (z dne sedmega februarja letos) k sklenitvi kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007, je Združenje delodajalcev Slovenije danes pri pristojnem sodišču vložilo tožbo, s katero od sindikalnih organizacij – podpisnic dogovora – zahteva sklenitev navedene kolektivne pogodbe, so sporočili iz Združenja delodajalcev Slovenije. V ZDS zatrjujejo, da ima dogovor s 25. januarja "pravno formalno značaj predpogodbe", saj naj bi bil sklenjen v enaki obliki, kot se zahteva za kolektivno pogodbo. Kot dodajajo, so v njem določene tudi vse bistvene sestavine glavne pogodbe in zaveza za sklenitev kolektivne pogodbe o enkratni uskladitvi plač zaradi nepričakovano visoke inflacije v letu 2007, ki naj bi zavezovala vse delodajalce v zasebnem sektorju.

Kolektivne pogodbe so prostovoljno dejanje, kar zagotavljajo mednarodne konvencije, je povedal predsednik največje sindikalne centrale ZSSS Dušan Semolič. "Nihče ne more izsiliti sklepanja kolektivnih pogodb," je dejal v odzivu na danes vloženo tožbo delodajalcev za sklenitev kolektivne pogodbe o uskladitvi plač za lani. "Tožba kaže na to, s kakšno mentaliteto in znanjem imamo opravka pri delodajalcih," pravi Semolič in dodaja, da bo očitno moralo sodišče "delodajalce podučiti o abecedi načel, ki veljajo pri kolektivnih pogajanjih".

Mnenje ekonomistov
Stavka naj bi bila "trmoglavo in nerazumno dejanje", meni ekonomist Igor Masten. "Dvigi plač bi se morali razporediti na daljše časovno obdobje, obenem pa bi morali sindikati počakati na umiritev inflacijskih pritiskov, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta," je še podaril. Masten meni, da se bodo dvignile cene, saj niso vsa podjetja sposobna dviga plač podpreti z dvigom produktivnosti.

Po mnenju Arta Kovačiča z Inštituta za ekonomske raziskave so sindikati "z vidika konkurenčnosti in napredka moderne ekonomije precej moteč faktor". Kovačič še dodaja, da sindikati lahko otežijo dogovore.

France Križanič z ekonomskega inštituta pravne fakultete ocenjuje, da zvišanje skupne plače, kot je zapisano v pogodbi, ne ustreza zahtevam sindikatov. Sindikati so namreč zahtevali zvišanje osnovne plače. Tako kot Masten tudi Križanič meni, da bi ena od negativnih posledic izenačevanja rasti plač z inflacijo lahko bilo povečanje brezposelnosti.

Sindikati napovedali stavko
Sindikati v gospodarstvu so za 12. marec sklicali opozorilno stavko. Sindikalne centrale Pergam, KS 90, Alternativa in Solidarnost so namreč zavrnile predlog delodajalcev o podpisu kolektivne pogodbe o izrednem dvigu plač za lani. KNSS Neodvisnost je sklep o napovedi stavke že sprejela, medtem ko drugi sindikati za zdaj napovedujejo le podporo stavki.

Hribar Milič poudarja, da so se pripravljeni pogajati, a da bo treba izhodišča definirati bolj realno. © BOBO

 
Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič, ki je zvišane zahteve označil za "blef", opozarja na težave, ki bi jih stavkovne zahteve lahko povzročile, saj naj jih podjetja ne bi mogla izpolniti. "Prave stavke ne pričakujem," je dejal Hribar Milič, saj so podjetja, ki so to lahko storila, plače že povečala. Po napovedih generalnega direktorja GZS naj bi posledice stavke nosili tudi sindikati. Postalo naj bi razvidno, da "sindikati ne ščitijo njih, ampak svoje kariere".

Pogajanja končana
Generalni sekretar ZDS Jože Smole je dejal, da pričakuje sklenitev kolektivne pogodbe, kar pomeni, da so pogajanja zanje končana. Člani združenja delodajalcev se svojega dela dogovora že držijo, saj naj bi večina že uskladila plače.

Delodajalci so se pripravljeni pogajati o dvigu minimalne plače ter o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust za leti 2008 in 2009.

Nadaljevanje pogajanj ali stavka
Stavka bo potekala 12. marca od 6. do 22. ure.
Sindikati pravijo, da je predlog zanje nesprejemljiv, saj ne zagotavlja dogovorjenega dviga osnovnih plač vsem zaposlenim, zato predlagajo nadaljevanje pogajanj. "V zvezi z zapleti in trenutnimi razmerami predlagamo, naj se pogajanja o kolektivni pogodbi o izredni uskladitvi plač za leto 2007 nadaljujejo na točki, kjer so bila prekinjena," so zapisali v sporočilu za javnost.
 

Dvig plač

Nova kolektivna pogodba naj bi zagotovila dvig plač od prvega do petega tarifnega razreda za 10 odstotkov, od šestega do devetega pa za 5,6 odstotka. Še vedno pa dopuščajo možnost dviga osnovne plače za 6,4 odstotka v tistih dejavnostih, za katere bi bilo to ugodneje. 


Pomembna je produktivnost

Rast plač zaostaja za produktivnostjo, zato je ena izmed zahtev sindikatov, da se plače uskladijo s produktivnostjo.
Sindikati želijo doseči dogovor, po katerem bi panožne kolektivne pogodbe predvidevale rast plač tudi v višini 20 odstotkov ugotovljene produktivnosti v panogi.

Ena od zahtev je tudi dvig minimalne plače za 50 evrov bruto. Po novi kolektivni pogodbi naj bi se plače za leti 2008 in 2009 z inflacijo drugič uskladile avgusta.

"Lastniki kapitala, ki pogosto ostajajo anonimni v tem dialogu, imajo ključno vlogo, ali bo v Sloveniji socialni mir, ki bo temeljil na normalnem življenjskem standardu slovenskega delavstva," je dejal Semolič. Po njegovem mnenju so za plače ključni dejavniki inflacija, dobički in previsoka javna poraba.

Semolič poudarja, da bi uskladitev stavkovnih zahtev pomenila odpoved stavke. © BOBO

 
Za čimprejšnji dvig plač
Štiri sindikalne konfederacije predlagajo nadaljevanje pogajanj zato, da se čim prej dvignejo plače zaposlenim na osnovi inflacije v lanskem letu in nato še plače v letošnjem in naslednjem letu.

V torek ali sredo bodo delodajalci prejeli nove zahteve ZSSS. "Poudarjamo, da je pogajanja treba nadaljevati pred najavo splošne opozorilne stavke, ker je naš cilj čimprejšnji dvig plač iz naslova inflacije in ne stavka," so še zapisali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.