Slovenija
16 ogledov

Združenje kirurgov poziva k dogovoru

V prvih devetih mesecih so v Sloveniji presadili 81 organov. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Združenje kirurgov Slovenije javnost, vlado in zdravstvene zavode opozarja na "kritične razmere s strašljivimi in nepredvidljivimi posledicami za zdravje ljudi".

Kot so zapisali, bodo zaradi pomanjkanja kadra najprej na udaru bolniki, ki potrebujejo pomoč kirurških ekip. Od Fidesa in vlade zahtevajo, da do konca tedna sprejmeta dogovor.

Združenje kirurgov opozarja, da bo "vsak dan, ne teden, stanje slabše". Predstojniki klinik in oddelkov po njihovih navedbah razmišljajo o odstopu, saj v teh pogojih ne morejo zagotoviti strokovnega in varnega dela.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo na velikih kirurških oddelkih in klinikah ta teden odpadlo med 30 in 70 odstotkov operativnih posegov. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, pa programskih ali elektivnih posegov praktično ne bo več.

"Že s sedanjim številom kirurških timov zmoremo redno oskrbovati programske operacije le s čakalnimi dobami, ki so običajno predolge," navajajo v združenju. Ob tem pa poudarjajo, da programski posegi niso nepomembni posegi. S temi posegi namreč izboljšujejo zdravstveno stanje ljudi, da so lahko učinkoviti, produktivni in srečni.

Stanje pa bo po njihovem nevarno tudi za bolnike v nujnih primerih. Ko se bo namreč "spirala zavrtela, ne bomo več sposobni zadovoljivo oskrbeti niti nujnih pacientov," dodajajo.

V Združenju kirurgov Slovenije še ugotavljajo, da je vladi uspelo z enostranskim predpisom združiti zdravnike. "Za finančni učinek je zavrla potrebno reorganizacijo, spremenjene oblike dela ali specialiste svobodnjake. Ob tem, da tudi sama jasno priznava, da je zdravnikov premalo. Na stotine premalo," so zapisali.

V združenju sprašujejo, "kje in kdaj bo prvi ovinek na tem klancu v kaos", in odgovarjajo, da bo najverjetneje po nesreči na njem prišlo do streznitve.

Združenje kirurgov Slovenije je krovno združenje kirurgov, ki združuje 13 sekcij in društev pri Slovenskem zdravniškem društvu in preko 400 kirurgov vseh specialnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.