Slovenija
20 ogledov

Združil je seks in smrt

Günther von Hagens je zaradi svojega dela naletel na številna neodobravanja in c Žurnal24 main
Umetnik Günther von Hagens, ki so ga nemški mediji poimenovali Dr. Smrt, je znova poskrbel za razburjenje. Tokrat je razstavil plastični trupli med spolnim aktom.

Nemški znanstvenik, anatom in umetnik dr. Günther von Hagens že več kot 30 let let ohranja človeška trupla po patentiranem procesu, imenovanem plastinacija. Svoje "izdelke“ zelo uspešno tudi razstavlja. Tokrat je v Berlinu je pripravil razstavo Cikel življenja, kjer je razstavil plastične modele ljudi med spolnim dejanjem.

Za svoj projekt je uporabil trupli dveh ljudi, ki sta dovolila uporabo njunih teles za Hagensovo ustvarjanje. Med pripravljanjem projekta se je zavedal, da sta tako smrt kot seks tabu v sodobni družbi, zato se je odločil, da jih bo združil v celoto. "Smrt je del življenja. In tudi brez seksa ni življenja," je pojasnil.

Združena šele po smrti
Oba modela, ki ju je von Hagens uporabil, se v času življenja nista poznala. Štiri tisoč ur dela je vložil v plastinacijo njunih teles, ki ju je postavil v trenutek spolnega odnosa. Hagens verjame, da s svojo razstavo prispeva k poučevanju človeške anatomije. Meni, da se obiskovalci z ogledom njegove razstave naučijo več kot pri urah biologije. Razstava Cikel življenja bo od četrtka dalje na ogled v Berlinu.

Proces plastinacije
V laboratoriju dr. von Hagensa trupla najprej fiksirajo v formalinu. Nato dolge ure preparirajo tkivne strukture, kot so žile, živci, mišice, ligamenti in druge. Po smrti v telesu normalno poteka proces celične smrti, apoptoza. Kasneje k razgradnji trupla pripomorejo tudi bakterije. Dr. von Hagens prepreči proces razgradnje tako, da za nekaj mesecev namoči truplo v kad z acetonom. Tako aceton zamenja vodo in maščevje v tkivih. V naslednji stopnji aceton zamenjajo s kemijskimi polimernimi spojinami s postopkom pospešene vakumske impregnacije. Nato dr. von Hagens okostje postavi v določen položaj. Tokrat se je odločil za položaj spolnega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.