Slovenija
32 ogledov

Združili bodo starejše in vrtec

starejši, upokojenci, klopca, sedijo Žurnal24 main
Komenda. Čez dve leti medgeneracijsko središče, vredno šest milijonov evrov.

Predvidoma konec poletja bodo v Komendi začeli graditi medgeneracijsko središče, je povedala Viktorija Drolec, predsednica Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Komenda.

V njem bodo vrtec s štirimi oddelki (za 88 otrok), dom za starejše, varovana in oskrbovana stanovanja, restavracija s kavarno ter zdravstvena etaža s splošnimi ambulantami in fizioterapijo. Del bo tudi učno medgeneracijsko središče.

Stroški šest milijonov
Skupna vrednost projekta je šest milijonov evrov, središče pa bo zgrajeno predvidoma v drugi polovici leta 2012. Po besedah Drolčeve so gradbeno dovoljenje zanj dobili januarja.

“Poleg skrbi za onemogle stare ljudi bo poskrbljeno za učenje lepega sožitja med mlado, srednjo in tretjo generacijo,” je povedala o vsebini središča. V dom za ostarele bodo sprejeli 57 ljudi, v dnevno varstvo deset in v oskrbovane skupine 18.

Starejši po skupinah
Institucionalno varstvo starejših bo po njenih besedah organizirano po principu gospodinjskih skupin. “Vsaka skupina ima svojo kuhinjo, kjer se pripravljajo vsi obroki, dnevne prostore in sobe, ki so v 90 odstotkih enoposteljne,” je dejala. Oskrbovanci bodo s seboj lahko prinesli svoje pohištvo.

Dom bo razdeljen na šest gospodinjskih skupin, v treh bo po deset oskrbovancev, v preostalih pa po od osem do devet.

Trenutno Občina Komenda z javnim naročilom še išče izvajalca del, od njegovega poteka pa je odvisen točen začetek gradnje. Prijave sprejemajo do 28. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.